Statsminister Jyrki Katainen och Lauri Lampinen diskuterar på Borgå torg. Foto: Bo Ingves

Mörker råder ännu gällande kommunreformen

BORGÅ. Kommunminister Henna Virkkunen kunde inte delta i den träff med invånarna i Borgå som Samlingspartiets ministrar ordnade på lördagen på busstationen. I stället fick statsminister Jyrki Katainen svara på frågor gällande kommunreformen och omsorgsminister Paula Risikko på frågor om social- och hälsovårdsreformen.

Egentligen blev det inte så många svar, för statsminister Katainen gav ett ganska mångtydigt uttalande på frågan om det stämmer att regeringen när det kommer till kritan i alla fall kommer att driva på en tvångssammanslagning av kranskommunerna runt större städer.

– Vi har inte i regeringen diskuterat den saken. Men det står klart att Finland verkligen behöver en kommunreform eftersom välfärdssamhället och sysselsättningen lider om det inte blir förändringar från det nuvarande.

Därför måste regeringen enligt honom noggrant analysera kommunernas svar på kommunministerns frågor gällande det bäst sättet att stärka kommunerna.

– Tvång är inte det bästa sättet att genomföra kommunreformen, utan vi måste finna det bästa sättet att genomföra en kommunreform. Den saken ska klarna på budgetmanglingen nästa torsdag, sade Katainen.

Omsorgsminister Paula Risikko betonade å sin sida att förhandlingarna kring kommunreformen och social- och hälsovårdsreformen inte har slagit knut på sig själv.

– Vi försöker i regeringen länka ihop de båda frågorna som hör ihop intimt, eftersom 60 procent av kommunernas utgifter går åt till social- och hälsovården. Därför kan de här frågorna inte utgöra två separata delar. Men det är ingen lätt fråga, sade Risikko.