Kårkö skola hör till dem som måste åtgärdas. Foto:Kristoffer Åberg.

Fyra skolor av tretton håller måttet

BORGÅ. En ny skolnätsutredning behövs igen. Bara fyra av stadens tretton svenska skolhus är i bra skick. Av allt att döma stängs en del skolor och man satsar på andra.

Bildningsnämndens svenska utbildningssektion beslutade i tisdags att en ny utredning kring skolnätet är av nöden. Frågetecknen kring de svenska skolorna är så många, dessutom är arbetet med bystrukturerna fortfarande oavslutat.
Utbildningsdirektör Rikard Lindström säger att målet är att skolnätsutredningen ska kunna göras så att den fungerar som beslutsunderlag vid budgetarbetet nästa höst.
– Vi serverar utbildningssektionen med delinformation under en längre tid. Det ska inte bli så att den färdiga rapporten kommer först på hösten.
Även om Lindström säger att man också kommer att presentera en modell där alla nuvarande rustas upp, är det här alternativet helt säkert för dyrt.
– Tyvärr är det så att bara fyra av våra skolfastigheter är sådana som inte vållar problem. De är Kullo, Hindhård, renoverade Kvarnbackens skola och 90 procent av Sannäs skola. De övriga nio är i behov av åtgärder.
Han konstaterar att skolorna på Kråkö och i Saxby tillsvidare är i relativt gott skick.
– Men läget är ett annat om cirka fem år. Då måste man totalrenovera eller bygga nytt.
I årets budget finns anslag för att planera en tillbyggnad i Grännäs skola. Sektionen vill ändå skjuta upp besluten kring tillbyggnaden på grund av den kommande skolnätsutredningen.
– Det är bäst att först vänta på undersökningsresultaten innan man planerar vidare.

Läs mera om saken i Bbl på torsdag.