Anna-Maria Sjöström, t.v., och Jessica Rejman loggar in på Facebook dagligen

Facebook har ersatt telefonen

BORGÅ. Någon börjar dagen med att gå in på Facebook, någon annan håller medvetet avstånd.

Egentligen känns det konstigt, att stiga in i ett hus där barnen stojar och leker eller pysslar tillsammans med sina mammor. Här på Folkhälsans öppna dagis på Tingsgårdsvägen är det som det var för en helt kort tid sedan. Vi tänker på tiden före mobiltelefon, internet och uppkoppling dygnet runt. Men den moderna tekniken har bara lagts undan för stunden.

– Det går så lätt, att mellan varven använda telefonen för att gå in på Facebook, säger Anna-Maria Sjöström, 26 år.

Anna-Maria och väninnan Jessica Rejman, 22 år, hör till dem som aktiva på Facebook dagligen. Till rutinerna hör att börja dagen med att kolla läget på Facebook.

Anna-Maria hör också till en mammagrupp på Facebook.

– Fördelen är att man får snabbt svar på frågor som gäller barn. Det är en form av rådgivning. Jag har inte frågat så mycket, mest läser jag vad andra har skrivit.

Läs hela reportaget i onsdagens tidning.

Gränser

Anna-Maria har två barn. Amanda som är 3 år och Amelie, 7 månader. Jessicas son heter Lex. Han fyller snart 2 år.

Anna-Maria och Jesscia berättar om sina liv på Facebook, men inte vitt och brett utan med eftertanke och utan att alltför mycket gå in på detaljer.

– Jag är inte speciellt personlig. Jag beskriver hur dagen har varit, hur flickorna växer. Jag har lagt ut bilder på barnen, men så att bara vänner kan se på bilderna.

Jessica följer samma linje som Anna-Maria. Hon kan berätta om hur Lex växer och utvecklas.

– Eller så kan man berätta om ett fått jobb. Jag brukar också lägga ut ordspråk som är viktiga för mig.
De tycker att man genom att tillämpa sunt bondförnuft kan hålla sig inom gränserna för det man anser vara lämpligt att berätta.

– Men de finns de som lägger ut allt på Facebook, som något slags terapi. Man ringer inte längre till varandra, säger Anna–Maria.