Byggnadstillsyningschef Kyösti Piipponen hoppas att parterna småningom kunde komma överens.

Många svängar i långdansen om båtupplagets vägrätt

SIBBO. Söderlings båtupplag har fortfarande inte rätt att använda Bäckängsvägen, hävdar väglaget. Bröderna Söderling trodde att de hade lov att använda vägen under våren och hade erbjudit sig att bygga mötesplatser och reparera en vägstump som blir sank varje vår. Sibbo kommun kan inget annat än se till att arbetet stoppas eftersom rätten att använda Bäckängsvägen inte ännu är avgjord.

Artikeln i lördagens Bbl om det båtupplag som byggs just på gränsen mellan Helsingfors och Sibbo fick delägare i väglaget för Bäckängsvägen att gå i taket. De vill fortfarande att Söderlings båtupplag drar sin väg via Immersbergsvägen i stället och har nu lämnat in en klagan till Jorddomstolen.

– I januari lämnade vi in ett klagomål där vi anhåller om att Söderlings båtförvaring inte ska få rätt att använda Bäckängsvägen. Så länge ärendet inte är avgjort har han inga rättigheter till vår väg, säger Kari Innala som är ordförande för Bäckängsvägens väglag.

– Vi hade ett möte med tre representanter för väglaget i höstas, där vi erbjöd oss att reparera en vägstump, där det alltid är vått på vårarna, och att ordna med mötesplatser på vägen, i utbyte mot att vi skulle få använda vägen i vår, för att förbereda arbetet och skotta bort snö från området. Men vi gjorde ingen skriftlig överenskommelse, säger Gustaf Söderling, som tillsammans med sin bror P-H Söderling vill bygga båtupplaget.

Förvirring

– Vi vill att båtupplaget ska få sitt avtag mot Immersbergsvägen i stället, den är torrare och bredare och har större bärighet, säger Innala.

– Väglagets representanter var med i höstas när avtaget till Bäckängsvägen gjordes, och de fick sina önskemål beaktade av kommunens lantmätare. Immersbergsvägen är alldeles otänkbar att använda, skulle jag köra in dit med min stora båttrailer skulle jag hastigt hamna i diket, vägen är alldeles för smal, säger Söderling.

På Sibbo kommun tycker man att ärendet borde vara avgjort nu.

– Eftersom Söderlings inte ännu har rätt att använda Bäckängsvägen finns det ingen möjlighet att fortsätta arbetena på området, trots att de har ett beslut från Högsta förvaltningsdomstolen om att bygga sitt båtupplag här, säger Sibbo kommuns byggnadstillsynschef Kyösti Piipponen.

Trots de tidigare besvär som inlämnats till olika instanser om båtupplaget och den väg det ska nyttja, har alltså Söderlings båtupplag fått rätt i alla instanser, ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen. I villkoren för båtupplagsverksamheten ingår att vägförbindelsen ska dras från Bäckängsvägen. Det innebär att arbetet på området inte får börja innan frågan om vägrätt är löst.

På måndagen besökte Bbl området, där båtupplaget ska byggas, tillsammans med Sibbo kommuns miljöövervakare Ari Sirkka och byggnadstillsynschef Kyösti Piipponen.

– Jag var här också i fredags och då fanns här några maskiner som flyttade jord, säger Sirkka. Då pratade jag med ägaren och diskuterade läget, men vi avbröt inte arbetet. Här ser det ut som att allt kommer att göras precis enligt de planer som godkänts, fortsätter han och tittar ut över det övergivna området.

Nu är maskinerna borta och ingen verksamhet sker. Avtaget är avstängt med orange stolpar.

– Kommunen måste övervaka att villkoren i HFD:s beslut följs, men från kommunens sida har vi uppfattningen att ett avtag mot Bäckängsvägen är det alternativ som har minst inverkan på den omgivande bebyggelsen, säger Piipponen.

– Vi stoppade arbetet i fredags, läget är helt omöjligt just nu. Det är bara att vänta på domstolens beslut, eftersom vårt åtgärdstillstånd förutsätter vägrätt till Bäckängsvägen. Om vi hade fått fortsätta kunde vi ha tagit i bruk upplaget i höst, men nu är allt öppet, suckar Gustaf Söderling.