Nytt båtupplag behöver sjösättningsplats

SIBBO. Det är en idiotisk tanke att man i framtiden tvingas sjösätta alla större båtar i Kalkstrand säger P-H Söderling som nu har fortsatt arbetena med sitt nya båtupplag ett par kilometer landvägen från bryggorna på Storören.

För några år sedan påbörjade P-H Söderling arbetena på ett nytt vinterupplagsområde för fritidsbåtar i skogen vid motorvägen just vid gränsen mellan Helsingfors och Sibbo. Han fick åtgärdstillstånd till projektet, både från Sibbo kommun för själva området och från Helsingfors för infartsvägen från Bäckängsvägen.

Det blev besvär från grannar och väglag, och processen drog ut på tiden, men Söderling vann i alla instanser. Nu har arbetena fortsatt på området. Han räknar med att man från och med hösten skall kunna ta upp båtar för vinterförvar på området.

– Vi jämnar nu ut marken och skall bland annat bygga en ljudvall mot grannarna som skall minska risken att de störs av ljudet från motorvägen.

Han berättar att de skall spränga bort en bergknall som finns på området och krossa bergmassorna på plats.

– Vi kommer sedan att använda krossmaterialet när vi bygger själva upplagsplanen, säger han. Det blir inte många transporter längs vägen under byggnadsskedet.

Väglaget var bekymrat för trafiken längs Bäckängsvägen som är en smal gammal grusväg. Söderling berättar nu att man har kommit överens med väglaget om att bygga några mötesplatser på sträckan mellan väg 170 och motorvägen.

Betongplatta för sliparbeten

På området byggs en betongplatta med slambrunnar. Där skall servicearbetena göras, och P-H Söderling hoppas att man om några år skall kunna få ordentliga hallar både för service och vinterlagring av båtarna.

– Det är ju klart att man behöver ha bra hallar för vinterförvaringen.

Hans bror Gustaf Söderling är numera också med i projektet. Han har nu ett båtupplag vintertid i några gamla växthus på Helsingforssidan. De båtarna kommer i framtiden att uppbevaras på det nya området.

Sjösättningen vid Storören

I torsdagens Bbl sade Hjallis Harkimo att han inte vill ha någon sjösättning av båtar vid Storören. P-H Söderling är av en annan åsikt. Det är transportekonomiskt dyrt och dumt att man skall tvingas transportera båtar från hela Sibbo ända ner till Kalkstrand för sjösättningen.

– Kommunen byggde ju med vägverkets hjälp och finansiering bryggan som en servicebrygga för skärgårdsborna och invånarna i omgivningen för tunga transporter.

Han menar att det nog inte är så lätt för någon att komma bort ifrån det. En liten ramp räcker inte.

– Där skall nog finnas både en kaj och en ramp som man kan komma till, säger P-H Söderling.