Jukka-Pekka Rekonen tror att invånarna i Sibbostrand uppskattar en levande hamn.

En hamn livar upp Sibbostrand

SIBBO. Företagare har svårt att förstå Hjallis Harkimos avoga inställning till sjösättning av båtar vid Storören.

Företagarna Gustaf Söderling och Jukka-Pekka Rekonen är besvikna. De hör till de sex-sju företagare inom båtbranschen som har fått se sin verksamhet försvårad i och med Sibbostrand.

– Utgångspunkten var ju att företagarnas villkor inte skulle försämras, säger Jukka-Pekka Rekonen.

Bryggan vid Storören finns kvar, men rampen för sjösättning av båtar var en de första som försvann när Sibbostrand blev en byggarbetsplats.

– Köpman Winberg här i grannskapet har varit vänlig mot oss och låtit oss använda hans strand. Men ibland är vi i vägen för hans verksamhet och det känns inte bra, säger Gustaf Söderling.

Han tycker inte heller att det låter vettigt att transportera båtar från ett båtupplag som ligger på några kilometers avstånd från Storören ända till Kalkstrand, en sträcka på tjugo kilometer.
De tycker också att Hjallis Harkimos uttalande om att invånarna i Sibbostrand inte vill se stora lastbilar med båtar som ska sjösättas utanför sina fönster är att ta i i överkant.

– Vi har talat med en del av invånarna och de tycker att verksamhet på stranden livar upp hela området. De vill se en levande hamn.

För företagare

Allt sedan rampen försvann har företagarna i flera repriser kontaktat kommunen. Nu har ett möte mellan näringschef Rauno Tiainen och företagarna ägt rum.

– Det är vi glada över, säger Gustaf Söderling.

Rauno Tiainen påpekar att det är för tidigt att säga om mötet leder till det resultat företagarna önskar sig.

– Det förslag som jag fört vidare till Skanskas regionchef är en idé om en kaj med ramp bakom lås och bom. Användningen skulle begränsas till dem som är yrkesverksamma inom båtbranschen. Något svar har jag ännu inte fått.

Tolkning

När kommunen sålde strandområdet till Sibbostrand skedde det på vissa villkor. Där skulle finnas en sjösättningsramp och skärgårdsborna skulle kunna ta sig i land som hittills.

– I avtalet finns det inte en närmare definition av ordet ramp. Det talas allmänt om ramp, men inte vad en ramp i praktiken innebär. Vi har nu sett att ramp kan tolkas på olika sätt, säger projektchef Matti Stolp på Sibbo kommun.

Hans åsikt är att den ramp som nämns i avtalet inte kan gälla endast för sjösättning av mindre båtar.