Stationen får äntligen nytt tak.

Järnvägsstationens tak snart klart

BORGÅ.Det har dröjt länge, men nu är projekt takläggning på Borgå gamla järnvägsstation snart klart. Arbetet stod stilla några månader kring jul, men inom mars månad ska byggnadsställningarna tas ner om allt går enligt planerna.

Arkitekt Pekka Saatsi är lättad. Han är ombudsman på Östra Nylands byggnadsvårdsstiftelse Salvus, som äger stationshuset.

– Det har varit en lång process, så det är skönt att den snart är avslutad. Nu återstår 60 kvadratmeter och tre skorstenspipor.

Hela takytan är en bra bit över 400 kvadratmeter. Egentligen skulle taket göras färdigt redan tidigt i höstas, men då blev det en del problem med entreprenören. Sedan jobbade man under senhösten med ett par månaders uppehåll kring jul.

Tråkig fördröjning

– För mig har det inte varit så bra att byggnadsställningarna har stått här så länge, mina kunder har trott att huset håller på att rasa ihop och de har undrat om järnhandeln alls är öppen, säger Teemu Tukiainen som driver Porvoon Wanha Rautakauppa.

– Det har varit svårt för alla, speciellt kring jul när säsongen skulle ha varit som livligast. Det har stört den fina miljön här, och orsakat Salvus styrelse en del bekymmer, säger Salvus styrelseordförande, landskapsrådet Kimmo Kajaste.

Nu har arbetet igen pågått för fullt i ungefär fyra veckor.

– Arbetet har gått fint den senaste tiden, och inga ytterligare problem har uppstått, förutom att yrsnön har letat sig in i skarvarna mellan den nya och den gamla plåten, men det är ett litet problem. Om ett par veckor borde det vara klart. Eller åtminstone inom mars månad, säger en försiktigt hoppfull Saatsi.

Fullt hus

Utrymmena i den gamla järnvägsstationen är ganska väl utnyttjade för närvarande, med järnhandeln, en möbeltapetserare och en dockteater som hyresgäster.
Någon fest med anledning av det nya fina taket finns inte i planerna.

– Salvus är ju en allmännyttig stiftelse som inte har några extra tillgångar. Vi skulle gärna ordna en hejdundrande fest när takprojektet äntligen är i hamn, men det har vi inte råd med. Är det någon som känner för att sponsra en fest blir vi mycket glada, ler Kajaste.

Byggnadsvårdsstiftelsen tar gärna emot bidrag från allmänheten, både större och mindre summor och donationer och testamenten.

Gammalt och välbyggt

Pekka Saatsi brinner för gamla hus och för bevarande av gamla material.

– Taket var i uselt skick, det hade till och med frätts hål i plåten på vissa ställen och en del vatten hann rinna in. Vi har vänt på spånfyllningen på vinden och inte hittat något mögel där. Det är det goda med gamla byggnader, de klarar ganska mycket eftersom de andas så bra.

Det nya taket är av zinkplåt, precis som det gamla, som inte har bytts sedan huset byggdes år 1897. Taket ska målas, men det görs först om ett par år. Det var på vintern för ett par år sedan som man upptäckte att det gamla plåttaket läckte.