Centralvalnämnden förordar överklagan

SIBBO. Centralvalnämnden i Sibbo vill överklaga Helsingfors förvaltningsdomstols beslut om nyval.

Centralvalnämnden i Sibbo samlades i går kväll för att bereda ärendet om ett besvär för kommunstyrelsen. Nämnden föreslår för kommunstyrelsen att man lämnar in en anhållan till Högsta förvaltningsdomstolen om att den förkastar Helsingfors förvaltningsdomstols beslut.

– Det finns ingen grund för Helsingfors förvaltningsdomstols beslut. De har hänvisat till lagar som inte gäller och talar om jäv där det inte finns något jäv, säger centralvalnämndens ordförande Gustav Wikström.

Centralvalnämnden har anlitat sakkunniga som varit med och gjort upp besvärsskriften och enligt Wikström råder inget tvivel om att Sibbo handlat korrekt då kommunalvalet ordnades i höstas.

Ett eventuellt besvär ska lämnas in inom en månad från det att beslutet fattats. Det var den 15 februari som Helsingfors förvaltningsdomstol hävde det godkända resultatet i kommunalvalet i Sibbo senaste höst och utfärdade beslut om att kommunalvalet ska ordnas på nytt. Som orsak till beslutet angavs att det i flera valnämnden suttit ledamöter som varit jäviga. Det var Monika Hämäläinen från Vårt gemensamma Sibbo som besvärade sig över valförfarandet.

Kommunstyrelsen i Sibbo sammanträder nästa gång den 12 mars och behandlar då ärendet. Styrelsen antas fatta beslutet att kommunen besvärar sig och efter det kan man lämna in besväret.