Två alternativ finns troligen att välja mellan. Grafik: Pernilla Karlsson

Två kommunalternativ kvar på slutrakan

NYLAND. Regeringen kommer troligen att erbjuda metropolkommunerna två alternativ. I båda fusioneras Helsingfors och Sibbo.

Om en vecka ska utredningsmännens rapport om metropolens framtid ges, och nu läcker olika kartor ut. Vantaan Sanomat kunde publicera de två alternativ som ska vara det som kommunerna och regeringen kommer att få ta ställning till.
Om det är så, betyder det att alternativen för de 14 kommunerna i metropolområdet blir två storkommuner eller fem regionkommuner. I båda fallen skulle Sibbo bli en del av Helsingfors.
Går kommunerna ihop till två storkommuner så behövs ingen metropolförvaltning. Väljer man fem så kallade regionkommuner så ska de kompletteras med en stark regionförvaltning och ett folkvalt fullmäktige. Regionförvaltningen skulle fatta beslut om markanvändning, boende och trafik.
Enligt Vantaan Sanomat kommer regeringen att erbjuda bara de här modellerna. Tanken är att kommunerna under våren tar ställning till alternativen, varpå regeringen troligen senast på hösten fattar sina beslut.
Regeringen har intygat att man inte kommer att använda tvång, men troligt är att alternativen inte kommer att accepteras utan problem.
I tvåkommunsmodellen skulle Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kyrkslätt och Sibbo bli en kommun.
Den andra kommunen skulle bildas av Kervo, Tusby, Järvenpää, Nurmijärvi, Borgnäs, Hyvinge och Mäntsälä.
I femkommunsmodellen skulle Helsingfors och Sibbo bli en kommun. Esbo, Grankulla, Vichtis och Kyrkslätt blir en kommun,  Vanda, Tusby och Kervo likaså, Träskända, Mäntsälä och Borgnäs skulle fusioneras samt Nurmijärvi och Hyvinge.