Fungerande arbetsplats är något att vara att se fram emot, säger Sari Selén, med sonen Rori i famnen.

"Helsingfors kan växa bara mot Sibbo"

SIBBO. Sibbo måste tänka om, säger Hjallis Harkimo. Han tror att Helsingfors enda utvecklingspotential finns i Sibbo.

Sibbostrand går på räls om man ska tro affärsmannen Hjallis Harkimo. Han är delägare i den läkarcentral som nyligen öppnade på området och visar stolt upp glänsande nya utrymmena. Här finns specialläkare, fysioterapi, laboratorium, röntgen och till och med en magnetröntgen på hjul parkerad på stranden. Den kommer vid behov en gång i veckan, berättar personalen. Och apoteket ligger vägg i vägg.

Även om tiderna är dåliga så har lägenheterna haft åtgång och som bäst finns bara en dryg handfull till försäljning. Prisnivån varierar mellan 923 000 och 409 000.

– Vi har tänkt om för framtiden och kommer att bygga mindre lägenheter. Vi har byggt för stort och för dyrt, folk vill ha mindre, men nytt och modernt, säger Harkimo.
Som bäst planeras husen på de obyggda tomterna om, sen läggs lägenheterna till försäljning  och senast på hösten hoppas Harkimo att man kan börja bygga.

Helsingfors har muskler

Då allt begav sig med planeringen av Sibbostrand så ville Harkimo visa upp "ett nytt Sibbo", en kommun med ett attraktivt havsnära boende. Men byggtakten på Sibbostrand stannade av då ekonomin dök, och nu står Sibbos öde på spel igen.

Har det någon betydelse för Sibbostrand om Sibbo är självständigt eller fusioneras med Helsingfors?

– Staten kräver att kommunerna har resurser och jag tror inte att Sibbos räcker till för framtida krav. Man måste vara realist.

Hjallis Harkimos argument är enkelt.

– Helsingfors har inget utrymme att utvecklas och växa. Sibbo är det enda alternativet.

Vad gäller infrastukturen, vägar och trafik, så tror Harkimo att Helsingfors har större muskler.

– En metrostation kommer troligen snabbare om vi hör till Helsingfors.

Sibbo påverkar Borgås framtid

Barnläkare Peter Floman är en av de som en gång i veckan tar emot patienter i läkarcentralen i Sibbostrand. Han är även läkare vid Borgå sjukhus och han inflikar att Sibbos öde eventuellt även avgör ödet för Borgå sjukhus.

– Om Sibbo blir Helsingfors, så har det en stor betydelse för Borgå sjukhus, konstaterar Floman.

Harkimo har svårt att tro att Borgå sjukhus skulle försvinna om Sibbo tar sin Mats ur skolan. Vårdbehovet kommer att finnas kvar.

– Men det är klart, mindre enheter är att föredra, medger ändå Harkimo.

Sibbostrands läkarcentral är en sådan liten, intim enhet som lockar de som söker privatvård. Ägarna är måna om att påpeka att det är en liten inhemsk koncern, ingen stor läkarjätte och att placeringen är suverän.

– Det är lätt att komma hit, i morgon har jag en patient som kommer från St: Michel. Han tycker om att det är få trafikljus på vägen och att parkeringen ligger intill, konstaterar ortoped Esa Partio.

Fysioterapeut Sari Selén, specialiserad på barn, återgår i höst till jobbet från sin moderskapsledighet. Sonen Rori Selén har fått komma med mamma på visit och visar att de nya leksakerna i väntrummet fungerar. Selén som själv bor i Söderkulla, hoppas att så många Sibbobor som möjligt ska hitta mottagningen,

Läkarcentralens verkställande direktör Heikki Oksama har diskuterat om framtida uppdrag med småföretagare och arbetsgivare i Sibbo.

– Det finns ett behov av arbetshälsovård här och vi kommer att anställa en arbetshälsovårdsläkare.

Läkarcentralen har även fört preliminära diskussioner med kommunen om arbetshälsovård. Nu är Sibbo delägare i Borgå arbetshälsovård som har mottagning i Kungsporten.