Nuvarande lekparken är ynklig men snöhögen desto bättre. Waltteri och Janina har fullt upp medan mamma Nina Miikkulainen håller ett vakande öga på dem.

Ena lekparken stängs, den andra förbättras

BORGÅ. Jeeeee, ropar syskonen Miikkulainen lyckligt då de får höra vad allt skoj den förbättrade lekparken i Estbacka ska erbjuda dem.

Den nedre lekparken i Estbacka, invid Pilbackevägen, är ingen fröjd för ögat. Sandlådan ska finnas någonstans under drivan och snötäcket spärrar de två gungorna som ingen verkar ha svingat sig i på ett bra tag. En gång i tiden lär här ha funnits en lekstuga och en rutschbana.
Ett stenkast därifrån har Janina (8 år) och Waltteri Miikkulainen (6 år) jämte kusinen Tino (4 år) desto mera roligt där de vältrar sig i en stor snöhög. Ungefär vid denna snöhög ska de i sommar kunna porten till en förbättrad, eller egentligen helt ny lekpark.
Några gungor ska lekparken inte bjuda på, men nog en massa annat som får barnen att lystra till: rutschbana, klätterställning, karusell, fyra olika slags gungor, klätterpyramid, klätternät, trampolin och förstås den obligatoriska sandlådan. Allt detta ingärdas av ett 1,5 meter högt staket kantat av tio rönnar.


Mångsidigt är bra
Mamma Nina Miikkulainen välkomnar lekparksplanerna:
– Hit kommer nog folk om lekparken blir ordentlig. Det låter bra att där ska finnas sådant som passar både små och större barn. Nu leker många på daghemmets gård. Eller så går man till Ernestas lekpark, men den är bara för små barn, säger hon.
Hon har varit helt nöjd med den lilla lekparken i övre Vårberga, mittemot matbutiken. Men den ska stängas. Lekredskapen byts ut mot några klungor tall.
Stängningen av denna lekpark har hon inget emot; hellre en större ordentlig lekpark med allehanda lekredskap än en liten med standardredskap. Eftersom större barn inte nöjer sig med gungor söker hon sig ibland med barnen in till stan till lekparken i Lyceiparken. Där finns allt möjligt skojigt att leka i.


Färre lekparker
Stadens lekparker har blivit färre de senaste åren, nu är de 50 stycken. Avsikten är att satsa på en bättre lekpark i ett område för att kunna erbjuda barnen lite mera. Mångsidigt för olika åldrar ska det vara.
I Vårberga har man redan koncentrerat många små lekparker till några större och i Lövkulla kommer man knappast i fortsättningen att ha tre små lekparker som ligger nära varandra.
– Det går säkert lätt att hitta tio lekparker som man kunde överväga att stänga eftersom där inte går många barn. Det kan bero både på att lekredskapen bara passar små barn eller för att det inte längre finns barn i området, säger Inkeri Tarkiainen, ansvarig trädgårdsmästare i Borgå stad.
Barn hittas det nog i Estbacka med omnejd. Därför kan man satsa på en ordentlig lekpark där. Dessutom kan det intilliggande daghemmet också utnyttja den nya lekparken.
Lekparksprojektet i Estbacka går på totalt 50 000 euro. Den som vill titta närmare på parkplanerna kan kolla in Borgå stads hemsidor. En karta och utrustningslista finns till påseende fram till den 28 februari.
Lekparksbygget är inprickat till mars, april och maj, men vädret avgör när byggarna kan komma i gång.