Nynazisterna tränar sig i att leva avskilt från civilisationen, och i närförsvar | FOTO: Flickr – Jirka Sodomka

Östnylands nynazister är svenskspråkiga

ÖSTNYLAND. Nynazister är inga skinnskallar och frustrerade unga män. En nazisympatiserande kvinna arbetar inom vården i Sibbo, en annan har varit en hängiven hunduppfödare på landsbygden i Borgå. Många namn som läckt ut är finlandssvenska.

Rösten i telefonen är vardaglig, saklig och finlandssvensk. Kvinnan, som säger att hon sympatiserar med högerextremistiska Suomen Vastarintaliike (SVL) har blivit uppringd av kvällstidningarna redan tidigare. Efter en stunds tvekan tackar hon nej till att bli intervjuad i Borgåbladet.

Grannar i hennes hemby i södra Sibbo beskriver henne som en som haft intresse för punk och ockultism. Hennes uppväxtbakgrund skiljer sig inte från de andra gårdarna utmed samma bygdeväg, "hon gick i skola som vi".

Kvinnans namn läckte ut när datahackers hösten 2012 fick tag på en lista över drygt 250 personer som anhållit om att få gå med i SVL. Hackarna fick dessutom flera att bekräfta sin ansökan.

Inrikesministeriet bedömer Suomen Vastarintaliike som den farligaste av landets högerextremistiska rörelser. "De är medelålders och de är välorganiserade", säger Tarja Mankkinen, chef för Inrikesministeriets avdelning för inre säkerhet.

Läs en längre artikel i tisdagens Borgåbladet.