Potatislagren sinar. Foto: Kristoffer Åberg

Potatisen snart en bristvara

BORGÅ. Potatislagren sinar och de lokala odlarna blir bara färre.



– Sannolikheten är stor att vi slutar med potatisodlingen helt och hållet, säger Torolf Sjöblom. Lagret är nu helt tomt och det brukar det inte vara den här tiden av året. Dessutom börjar det bli tid att pensionera sig.
Sjöblom fick i höstas lämna sextio procent av sin potatisskörd i jorden.
Den våta sommaren och hösten har lämnat sina spår i potatislagren runt om i hela landet. I mitten av januari uppskattade man att de nationella lagren var bara hälften så stora som året innan.
Priset på potatis har stigit under vintern och producenten får nu ungefär 50-55 cent per kilo färdigt packad och levererad potatis. I höstas låg priset på ungefär 35 cent per kilo.
Johan Wiksten, som tillsammans med sin son odlar potatis på Vessö kan ändå redovisa för normalstora lager.
– Vädret var besvärligt i somras men kvaliteten har ändå varit överraskande god. Potatisen förstörs om den ligger under vatten mer än 24 timmar i sträck, den måste få syre. Vi har ändå haft tur med våra åkrar.
– Efterfrågan är nu stor men vi har närmast levererat till våra fasta kundkrets.
Wiksten konstaterar att det tydligen kom riktigt bra skördar på många håll i Österbotten och att det har hjälpt upp situationen en del.
– Priset går långsamt upp allt medan potatislagren sinar. Men när väggen kommer emot importerar uppköparna hellre från Danmark och Sverige än betalar mer till de inhemska odlarna.
En del svenskt och danskt
En stor del av den lokala potatisen tas om hand av Borgå Potatis som levererar vidare både skalad, tvättad och mullpotatis till affärskedjor och till lokala restauranger.
– Vi köper upp allt lokalt odlat som vi får tag på, konstaterar Peter Lindholm. Dessutom har vi avtal med en österbottnisk leverantör.
– Läget är under kontroll och vi kommer att få in potatis åtminstone till slutet av maj. Det har funnits år när vi har kunnat sälja fjolårspotatis ännu i augusti-september, men det kommer inte att ske i år.
Borgå Potatis säljer i princip inhemsk potatis.
– Men vi har nu fått besked om att en del av den potatis som vi köper färdigt skalad från Österbotten kommer från Sverige och Danmark. Hur stor den delen är vet jag inte. Ungefär 35 procent av all potatis som vi levererar vidare utgörs av färdigt skalad potatis.
Potatisbristen beror inte enbart på den dåliga sommaren.
– Arealerna har minskat och lönsamheten har varit dålig för potatisodlarna, säger Lindholm. Nu tycker jag att priset är sådant att det kan motivera odlarna att jobba vidare.
– Om potatispriset är alltför lågt i affärerna leder det också till att intresset för att använda potatis minskar, det har jag noterat. Den kolhydratfria dieten som var så populär för en tid sedan minskade också en del på potatiskonsumtionen, men där har de flesta börjat tänka om, har jag märkt.