Få radonsaneringar har följts upp

BORGÅ. Överraskande få av dem som gjort radonreparationer i sina hus, kollar upp radonhalten efter saneringen. Det har hälsoskyddet kunnat konstatera.

Hälsoskyddet i Borgå gjorde i slutet av 2011 en utredning om utförda radonreparationer i Östnyland. Syftet var att få reda på om den här sortens saneringar gjorts i bostäder där radonhalten enligt de radontalkmätningar som gjordes 2006-2008 var högre än 200 Becquerel per kubikmeter, samt om halten undersökts efter saneringarna. Undersökningen gällde Borgå, Sibbo, Askola, Borgnäs, Lappträsk och Lovisa. I nya bostäder borde radonhalten inte få överskrida 200 Bq per kubikmeter. Motsvarande värde för bostäder överlag är 400 Bq.

Sammanlagt 367 bostäder fick post och svar kom från 151. Svarsaktiviteten var således 41 procent.

Tf hälsovårdsinspektör Eeva Launonen säger att det främst handlade om enfamiljshus (85 procent).Av dem som svarade uppgav 57 procent att reparationer hade utförts i bostaden. Bara i 20 procent av de här bostäderna hade radonhalten mötts efter saneringen.

– Detta överraskade nog mig mest, konstaterar Launonen som ändå inte kan svara på varför procenten är så låg.

Hälsoskyddet utförde sedan radonmätningar i 30 av de bostäder som sanerats men där radonhalten inte kollats efteråt. Man tillämpade en mätmetod som används även av Strålsäkerhetscentralen. Bara i sex av de 30 bostäderna hade radonhalten sjunkit till under 200 Bq per kubikmeter. I medeltal var minskningen 79.5 procent.

Eeva Launonen påpekar att radonreparationerna inte alltid lyckats första gången.

– Det är viktigt att hela saneringsprocessen planeras och genomförs med omsorg. Ibland är de gjorda reparationerna helt enkelt otillräckliga.

Hon säger att om man använder vatten från borrbrunnar gäller det att undersöka också vattnets radonhalt om radonhalten i rumsluften överskrider riktvärdet.

Östnyland är ett av de radonrikaste områdena i hela Finland och väldigt höga halter har mätts på många platser. Numera beaktas radonproblemet i allmänhet i byggskedet. Eeva Launonen uppmanar också alla husköpare att fråga efter radonmätningsrapporter.

Radon är en ädelgas som varken syns eller luktar. I många undersökningar har ett samband konstaterats mellan förekomsten av radon och lungcancer. Det enda sättet att få reda på radonhalten i ett hus är att göra en mätning. För att man ska få ett pålitligt resultat, borde mätningen ske mellan början av november och slutet av april. Mättiden är minst två månader. Den går att beställa hos Stråksäkerhetscentralen.