Få kunder är upprörda över ny id-kontroll

Nu gäller det att man måste vara beredd att visa id-papper om man ser ut att vara under 30 år och vill köpa tobak eller alkohol. En snabbkontroll i en livsmedelsaffär i Borgå tyder på att få ser det här som ett problem.

Från och med måndagen är det alltså 30 år som är gränsen för att man skall få köpa tobak eller alkohol utan att visa upp id-papper i någon form. Eller egentligen att kassapersonalen i butiker och kiosker som säljer alkohol eller tobak har rätt att be om id-papper om de tycker att kunderna ser ut att vara under 30 år. Gränsen för att man får köpa är ännu 18 år.

– Vi tror inte att det skall bli några problem, säger Bengt Vinberg som är branschdirektör för markethandeln vid Varuboden-Osla. Linjen är helt klar: Papper skall finnas, eller så säljer vi inte.

Visst kan det väl bli litet mera jobb, gissar han, men de här reglerna gäller från och med nu. Tuomo Väliheikki, som är enhetschef för S-marketarna i Borgå håller med. Det blir kanske litet mera jobb för kassorna funderar han.

Kunderna tar det bra

Vid S-market i köpcentret Lundi säger Maarit Orava som är kassaansvarig att kunderna har tagit de nya reglerna utan problem.

– Vi har en tid redan sagt åt folk som ser unga ut att de får bereda sig på att visa legitimation, men det har inte varit några problem.

Orava säger att det egentligen gör tillvaron enklare för kassapersonalen. Det är svårare för en som är under 18 att försöka luras med id-kortet om man måste övertala kassan att man ser ut att vara över 30 så att kassan inte ber om kort.

– Nog vänjer man sig att se på ett ungefär hur gamla kunderna är, säger hon. Smink och annat kan förstås ge problem, men ögon och mun lurar man inte.

Och misstänker kassapersonalen att en person inte har åldern inne så är det klarare nu att säga nej. I kassorna har man ju nu rätt att vägra sälja tobak och alkohol åt folk som ser ut att vara under 30 år och inte kan visa legitimation.

– Det känns nog bättre för oss i kassorna. Det blir svårare för ungdomar under 18 år att få ut varor.

Kati Valkonen har just betalat sina inköp. Hon tycker nog att det är litet dumt. Hon är ordentligt över 30, och skulle nog tycka att det var nästan oförskämt om någon börjar fråga om åldern.

En grupp slätkindade ynglingar som sitter i en soffa bredvid kassorna har också sina åsikter klara: Det här är bedrövligt säger de, även om uttrycket de använder är ett annat.

En äldre man i affären säger för sin del att problemet nog är ett annat: Om unga inte får köpa ut själva så hittar de nog vänner eller någon på gatan som har åldern inne och är beredd att köpa ut. Det är det problemet man bör komma åt om man vill minska ungdomarnas bruk av tobak och alkohol, säger han.