Tungt ärende kräver snabba svara

De nya fullmäktigförsamlingarna i kommunerna får på sina första möten lov att ta ställning till lagen om kommunstrukturen. Remissvaren om lagen som ska styra kommunsammanslagningar ska vara inne i början av mars.

Det har ännu inte kommit in ett enda utlåtande om lagen trots att remissrundan har pågått i cirka en månad.

Regeringsrådet Auli Valli-Lintu anser det naturligt att man i kommunerna vill ge de nya beslutsfattarna möjlighet att uttala sig i frågan. Fullmäktige konstituerar sig under de första veckorna i januari.

– De nya fullmäktigförsamlingarna har möjlighet att hålla två eller tre möten innan de ger sina utlåtanden, säger Valli-Lintu.

Många kommuner inväntar noggrannare riktlinjer för hur social- och hälsovårdstjänsterna ska inrättas. Regionala utredningsgrupper ska i slutet av februari ge förslag om hurudan service det lönar sig att ordna regionalt.

Bara en vecka senare avslutas remissrundan om lagen om kommunstrukturen. Lagen bereds i snabb takt och kommunerna får ingen respit med utlåtandena. Siilinjärvi som redan har ansökt om ett par dagars respit fick kalla handen av ministeriet. Lagen ska träda i kraft i början av sommaren.

En del kommuner har kraftigt kritiserat den kommunreform som regeringen förespråkar. De har kallats upproriska.

Överdirektör Päivi Laajala vid Finansministeriet tror att det bland kommunerna fortfarande finns de som motsätter sig reformen. Det är särskilt fråga om kommuner som anser att de klarar sig själva och kan ordna med all lagstadgad service.

Laajala påpekar att kommunerna i vilket fall som helst måste göra en fusionsutredning.

– Vår piska är att Finansministeriet gör utredningen om inte kommunerna själva gör den.

Laajala säger att utlåtandena från kommunerna ger ministeriet en fingervisning om hur många kommuner som vägrar göra fusionsutredningar.

Kommunerna har nu möjlighet att säga vad de tycker om lagen om kommunstrukturen. Före slutet av mars måste de sedan avslöja vilka andra kommuner de tar med i fusionsutredningarna.(FNB)