Också ett litet ljus är en öppen eld

Elden flammar hastigt upp, men slocknar lika fort när ivriga brandkårsunga och eventuella blivande sådana riktar brandsläckaren mot lågorna. 

Det var fullt hus hos Gumbo FBK på lördagen när kåren bjöd in till temadagen En dag på brandstationen. Besökarna fick prova på att kväva elden i en soptunna med en släckningsfilt, spruta omkull koner med hjälp av vatten och släcka en eld med hjälp av brandsläckare. Dessutom kunde man provsitta brandbilen och titta på en av räddningsverkets ambulanser.

Ett tiotal barn och unga iklädda overaller i orange och blått visade upp sitt kunnande. Gumbo FBK är i den lyckliga situationen att man har en välmående ungdomsverksamhet. Kårchef Nisse Sällström säger att de frivilliga brandkåristerna har närmat sig skolorna och informerar om verksamheten för barn och unga. Det har burit frukt och varje måndag samlas ungdomarna för att öva sig i olika färdigheter.

Släcka är bäst

Aron Liman är åtta år gammal och har varit med på måndagsträffarna i ungefär ett år.

– Vi har gjort allt möjligt. Förra måndagen använde vi den där, säger han och pekar på pytssprutan.

Med hjälp av den fällde man koner.

– Det är inte svårt, det är kiva, tycker Aron. Men det roligaste är att släcka eld.

Sällström säger att dagens tema är en trygg jul. Han hoppas att så många som möjligt tar tillfället i akt att bekanta sig med kårens verksamhet, och att besökarna också snappar upp budskapet.

– Också ett litet ljus är en öppen eld, och en öppen eld ska inte lämnas obevakad.

Sällström konstaterar att det kan kännas som ett evigt tjatande, men likväl hoppas han att insikten i sinom tid ska fastna i bakhuvudet på de flesta. Han hoppas också att särskilt äldre människor ska ta mod till sig och ringa nödnumret när olyckan varit framme. Många drar sig för att ringa upp; man vill inte vara till besvär.

Rycker ut tillsammans

Med på ett hörn i lördags fanns också Immersby FBK, som är en självständig kår men deltar i utryckningarna tillsammans med kåren i Gumbo. I år har Gumbo FBK haft ett 60-tal utryckningar.

– För vår del handlar det mest om trafikolyckor, vi finns ju så nära motorvägen, säger Sällström.

En styrka är att många av medlemmarna jobbar i närheten och kan rycka ut på kort varsel även dagstid.Gumbo FBK är den enda östnyländska kåren som officiellt anmälde sig till den temadag som Räddningsbranschens centralorganisation i Finland, SPEK, ordnade. Nisse Sällström upplever att kåren har fått valuta för pengarna. Ute vid Nya Borgåvägen hänger breda banderoller som tipsar förbipasserande om evenemanget. Dessutom har man fått broschyrer via SPEK som besökarna kan plocka med sig hem.

 – Vi hade nog fått betala mer än anmälningsavgiften på 100 euro om vi hade tryckt upp allting själv.