Julstämningen finns i barnens ögon

Facklorna som lyser upp Runebergsesplanaden skvallrar om att julgubben med följe är i antågande.

Han kommer åkande med häst och kärra, precis som det ska vara. Snett mittemot sitter tomtemor som ropar ut glada julhälsningar till höger och vänster.

Följet söker sig upp genom parken till den öppna platsen utanför köpcentret Lundi. Där har publiken värmt upp med att sjunga julsånger och som lön för mödan regnar det tomtegodis över folkhopen.

När julgubben har klivit upp på scenen blir det mera sång och musik.

– Jag tror att det här blir den bästa julen någonsin, säger tomtemor som också avslöjade att hon varje år längtar förskräckligt efter att få komma till julöppningen i Borgå.

Spanaretomtarna berättar för julgubben att de har tittat in genom ett och annat fönster på sistone. I en bok har de skrivit ned sina iakttagelser och de intygar att alla snälla barn är elaka ibland. Och vice versa. 

Julgubben verkar tycka att allting är i sin ordning och då passar det ju så bra med lite mera sång.

Sedan blir det dags för Susanne Dahlqvist, som är vd för Konstfabriken, att förklara julen välkommen till centrum.

Dahlqvist tycker att julglädjen är någonting som föds i magen, söker sig upp till hjärtat och syns utåt i form av ögon som tindrar. Och alla de som kanske tycker att det är svårt att komma i stämning, de gör bäst i att se ett barn i ögonen.

– Julstämning smittar av sig. Se barnen i ögonen, då vet ni vad julstämning är.

Julöppning i centrum av stan är ringlekar, julsånger och ponnyritt. Det är får som tålmodigt låter sig klappas och små barn som sitter på starka axlar för att se bättre. Och det är julgubben, som egentligen är ganska säker på att det är han som är det allra viktigaste med julen.