Pellinge förlorar skolan

Pellinge barncentrum förlorar skolan efter onsdagskvällens omröstning i fullmäktige, där rösterna föll 27-24. Det betyder att bara dagvården blir kvar. Fullmäktige beslöt även att höja fastighetsskatten.  

Den allmänna fastighetsskattesatsen i Borgå höjs med 0,05 procentenheter till 1,2 procent 2013. Den allmänna fastighetsskatten gäller markgrunder, alltså tomter, och affärsbyggnader. Det var främst bland SFP:s fullmäktigemedlemmar som man talade mot en skattehöjning. Anders Rosengren, SFP, framhöll att skatteförvaltningen också på andra sätt ser till att stadens intäkter av fastighetsskatten stiger, genom att varje år höja beskattningsvärdet på tomterna.

– Det finns alltså inget behov för staden att höja skatteprocenten, intäkterna stiger ändå, sade Rosengren. I den avgörande omröstningen förlorade ändå motförslaget mot stadsstyrelsens förslag om en höjning med 0,05 procentenheter med rösterna 38-13. Tolkis skola

Före fullmäktigemötet fick presidiet och gruppordförandena ta emot två delegationer som ville tala för sina respektive skolor.

Först i turen var representanter för Hem och skola vid Tolkis skola. En namnlista med 115 underskrifter lämnades in. Listan vädjade för en tidigareläggning av skolans sanering, eller kanske en helt ny skola. Lokalitetsledningen har tidigare förklarat att skolan är i så dåligt skick att det inte lönar sig att reparera utan att ett nybygge är det enda rätta. Stadsstyrelsen tog vid sitt budgetmöte för en dryg vecka sedan och flyttade på både planerings- och bygginvesteringar, så att det finns planeringspengar redan 2014. Medlemmarna i Hem och skola, och andra föräldrar och bybor, anser ändå att skolan borde saneras så snart som möjligt, med planeringspengar redan i nästa års budget. Många fullmäktigeledamöter hade besökt skolbyggnaden förra veckan och många ansåg att skolan inte uppfyller hälsoskyddsnormerna.

Något förslag om att tidigarelägga sanering eller planering kom ändå inte under diskussionens lopp och det betyder att Tolkis skola får vänta på sin tur, och får planeringspengar 2014.Pellinge barncentrum fick backDen andra delegationen kom från Pellinge. 

– På en vecka har vi samlat 629 namn för att få behålla Pellinge barncentrum som det är i dag med dagvård, förskola och klasserna ett och två, sade Linda Kataja som överräckte adressen. 

– Det är viktigt att vi kan säkra barncentrums existens. En expertgrupp håller just nu på och utreder på vilket sätt ny verksamhet kan byggas upp omkring barncentret. Också i det skärgårdsprogram som stadens beslutsfattare har godkänt tar man fasta på en utveckling av Pellinge barncentrum.

Ulf Backman, gruppordförande för SFP i fullmäktige, föreslog i sitt anförande att barncentrum skall få leva kvar. Han fick understöd av bland annat Janette Englund, SFP, och Bo-Johan Johansson, SFP. Vid omröstningen förlorade ändå SFP:s förslag med siffrorna 27-24. Pellinge barncentrum upphör alltså att existera i sin nuvarande omfattning, bara dagvården blir kvar på Pellinge. 

Skolnätsutredning

Också andra skolfrågor diskuterades på fullmäktiges budgetmöte. I stadsdirektör Jukka-Pekka Ujulas förslag ingick att lönerna för 25 skolgångsbiträden skulle ha strukits från budgeten för nästa år. Stadsstyrelsen föreslog ändå att tjänsterna skulle bibehållas och att pengarna skulle ges som ett tilläggsanslag. Taru Tujunen, Saml, ansåg att skolgångsbiträdena är viktiga men att det var mycket ansvarslöst av styrelsen att inte hitta pengarna i budgeten. Hon föreslog att kostnaderna, mindre än 300 000 euro, delas jämnt mellan bildningssektorn, social- och hälsovården och förvaltningsledningen. Här fick hon, kanske litet överraskande, understöd av Juha Elo, Sannf. Tujunens förslag förlorade 36-15.Elo efterlyste en skolnätsutredning som borde finnas färdig innan man skall ta beslut om Västra enhetsskolan. Också Samlingspartiets Markku Välimäki vill se en färsk skolnätutredning så snabbt som möjligt. De flesta gruppordföranden inledde sina anföranden med att se tillbaka på de fyra år som snart har gått sedan fullmäktige i den här sammansättningen första gången möttes. Då var ekonomin i obalans, i dag är det mycket bättre ställt med Borgå, tyckte alla utom Sannfinländarna. Alla är ändå överens om att också framtiden kommer att vara kämpig. Det allmänna dåliga läget kommer att märkas också i Borgå.