"Ruohonen-Lerner skadar sin hemstad"

<span>Borgå behöver pengar för marknadsföring på grund av den skada Pirkko Ruohonen-Lerner (Sannf) åstadkommer. Det sade en arg Marja Nurme (C) på onsdagskvällen efter att riksdagsledamoten föreslagit att anslaget för stadsmarknadsföring halveras.

Budgetdiskussionen var nästan avslutad när fullmäktigeordföranden Mikaela Nylander (SFP) påpekade att vill någon uttala sig ska det göras nu. Då bad Nurme om taltur och förklarade att Ruohoner-Lerner gett gnistan.

– Borgå behöver verkligen pengar för stadsmarknadsföring när vi har en riksdagsledamot som Pirkko Ruohonen-Lerner. Hon sitter ju i teve och talar illa om sin hemstad. Ni vet alla vad jag menar.

Marja Nurme hänvisade främst till en sändning inför kommunalvalet där Ruohonen-Lerner kritiserade Borgå i hårda ordalag. Riksdagsledamotens beteende har diskuterats en hel del i Borgå.

Själv försvarade hon sig i går kväll med att hon måste presentera fakta.

– Jag har bekantat mig med många kommunfusioner i landet men känner bäst till den som gjorts i Borgå. Här begicks många fel och man ska inte dölja dem.

Ruohonen-Lerner började gå till detaljer kring kommunfusionens följder men då påpekade Nylander att det handlar om ett budgetmöte.

Talaren försökte fortsätta men måste slutligen ge sig efter fullmäktigeordförandens påtryckningar.

Ett sus gick genom salen. Det blev paus och den ena fullmäktigeledamoten efter den andra uttryckte viskande sin glädje över att Nurme öppet sagt det som de flesta tänkt.

– Kritiken mot Borgå omfattade nog mycket annat än kommunfusionen, påpekade somliga.Under den drygt en halv timme långa pausen var den oväntade debatten största samtalsämnet. Sedan var det dags att återvända till fullmäktigesalen och rösta om föreslagna budgetändringar.