Axelskadan gav Helenius tid att tänka mera på livet

När Robert Helenius två dagar efter matchen möter pressen är det en lugn och eftertänksam person som låter sig intervjuas.Tänka efter är något som han fått chans att göra under skadeperioden. 

Efter EM-titelmatchen i december i fjol fanns det till och med en risk att karriären skulle vara över. I början var det tungt att leva med smärtan och oron men nu när come backen är undanstökad och smärtan i axeln borta ser han ljust på året som gått.

– Jag fick vara mycket med min familj, jag fick lära känna mig själv och började meditera. Jag kunde stabilisera min mentala sida.

Boxningen blev lidande

Det att han har funderat mycket på sig själv och sin syn på tingens ordning har betytt att koncentrationen på boxningen blivit lidande. Hur fysisk sporten än är så spelar den mentala biten en avgörande roll när man ställs inför valet att slå eller bli slagen.

– Jag märker att jag ibland är ganska långt ute och svävar. Man borde kanske använda mer av meditationen till att fundera på boxningen och inte bara på frågor om universum. Men jag försöker hitta en balans och det är bra avkoppling från boxningen.

Den rätt så återhållsamma Borgåboxaren lägger ut texten på ett sätt som sportreportrarna kanske inte är vana vid. Det känns nästan som om det är ett nödvändigt ont för Helenius att tala om boxning medan han gärna talar om sin egen livsfilosofi, om hur han ser på världen.

Ingen absolut sanning

När man talar med Helenius får man bilden av en omtänksam person som vill alla människor gott. Själv menar han att det är en egenskap som vi alla har.

– Innerst inne är alla människor snälla. Om omgivningen är negativ så blir också människan det. Jag har försökt börja tänka positivt oberoende av vad som händer, allt har ändå en mening.

Troende brukar ofta hävda tillvarons och skeendenas mening. Helenius sticker heller inte under stol med om att han tror på Jesus. Däremot är han kritisk till trossamfundens sätt att använda pengar på kyrkor och andra byggnader. De kostar pengar som kunde användas bättre menar Helenius.

– Om de ens skulle ha satsat femtio procent på att hjälpa människorna så skulle världen säkert se ut på ett annat sätt. Men om kristendomen gör dig till en bättre människa så skall du vara kristen. Jag tror inte att det finns en enda väg till att bli lycklig, det finns lika många vägar som det finns människor.

Sprid lyckan omkring dig

Han har också vissa funderingar kring en gud som enligt bibeln alltid är god men ändå har makten att kalla vissa till himlen och kasta andra i helvetet.

– Jag tror på Jesus och på hans ord. Han pratade om kärlek liksom Dalai lama. Ju mer kärlek du sprider dess mer kärlek får du in i ditt liv men om du bara tänker att allt är skit så kommer all skit tillbaka till dig.

Man kan inte leva ett liv där man hela tiden skall akta sig för att synda och bryta mot de regler som religionen satt upp, menar Helenius. För honom handlar det om att finna en inre frid och en frihet att leva lycklig på ett sådant sätt att han kan sprida sin glädje och kärlek också till andra.

– Inte kan jag gå omkring och predika om vad som är rätt och fel. Jag försöker leva ett gott liv och inte döma andra människor.

Han vill inte placeras in i något religiöst fack men sättet att tänka liknar buddhismens tankar om att man skall försöka skapa så mycket god karma som möjligt och agera för sitt eget och andras bästa.

Kick att gå upp i ringen

Den positiva synen på tillvaron har hjälpt honom genom skadeperioden. Utan positiva tankar skulle axeln inte vara hel i dag.

– Så mycket ont som det har gjort under träningarna så skulle man nog ha gett upp.

Hur kan man passa ihop positivt tänkande med en sport där grundförutsättningen för att segra är att man skall slå på sin motståndare?

– Det handlar om adrenalinkicken, visst kan man ju bli beroende av det också. Vissa är beroende av hamburgare och andra shoppar eller spelar bort sina pengar.

Helenius menar att boxning inte är konstigare än någon annan sport där man försöker besegra sina konkurrenter.

– I alla sporter handlar det om att dominera den andra oberoende om det är fotboll eller boxning.

Också för åskådaren handlar det om att få en kick. Helenius tar själv avstånd från den underhållning som allt oftare erbjuds på tv. Samtidigt är han en kugge i maskineriet.

– Vad säger det om oss att vi sitter och tittar på Big Brother eller på mig, jag är ju också en form av underhållning. Bryr vi oss inte om vart vi är på väg eller vet vi redan? Hur har vi kommit till en situation där det är viktigare att känna till Brad Pitts ungar än att bry sig om en annans välmående?

Säger boxaren som drömmer om att tjäna så mycket pengar på att slå på andra att han kan starta ett barnhem för föräldralösa barn.

Det kan låta motsägelsefullt men faktum är att Helenius och hans motståndare frivilligt ställer sig i ringen och de risker som de tar är de medvetna om.

Hur många av de föräldralösa barnen har själva valt bort sina föräldrar?