Styrelseklubban intresserar SFP

Som största politiska grupp i Sibbo borde SFP kunna välja om man vill föra ordet i antingen kommunstyrelsen eller fullmäktige.

Av den åsikten är valets drottning, Christel Liljeström, SFP. Hon lyckades förbättra sitt proportionella röstetal jämfört med valet för fyra år sedan och har orsak att vara nöjd, både med den egna insatsen och med partiets.

Liljeström har fungerat som ordförande för fullmäktige under den pågående perioden, men hon har inte ännu funderat på sin fortsatta roll. 

– Men jag utesluter inte att SFP vill ha styrelseordförandeposten.

Liljeström menar att partiet borde kunna välja vilken av de mest centrala posterna man vill ha. Under pågående period har Samlingspartiet och Vårt gemensamma Sibbo delat på styrelseordförandeskapet. Det har kanske inte varit den smidigaste lösningen.

Något har gått snett

Valdeltagandet sjönk även i Sibbo och Liljeström menar att man ur den synvinkeln sett inte kan tala om ett bra val.

– Vi förtroendevalda har bommat någonstans, men valdeltagandet har sjunkit överlag. Trenden tycks vara den att kommunalvalet inte engagerar folk som det borde, fastän jag tycker att det här är det viktigaste valet.

Därför funderar Christel Liljeström på om det behövs folkomröstningar mellan valen för att aktivera invånarna. En förändring behövs i varje fall, för att valdeltagandet igen ska öka.

– Som SFP:are är jag nöjd med resultatet i Sibbo. 

Det förvånar att Samlingspartiet inte lyckades stärka sina positioner utan fick nöja sig med att hålla sina nio mandat. SFP:s sits har trots allt varit mer eller mindre trängd under senare år och Liljeström tycker att valresultatet är ett tecken på att man har gjort någonting rätt.