Sämre skolmat efter att företag tog över

Kall och oaptitlig mat, sallader som ser lika ut från den ena dagen till den andra och dietmat som inte håller måttet. Det har blivit en del av vardagen i fyra skolor och daghem i södra Sibbo efter att företaget Blue Service Partners fick ta över produktionen av 850 matportioner dagligen.

Det blev nödvändigt att köpa maten utifrån eftersom köken i Söderkulla skola och Landsängens daghem inte är dimensionerade för att förse andra än de som vistas i husen med mat.

Samtidigt som Söderkulla skola serveras godare mat än någonsin, har man i bland annat Salpar skola och Sipoonlahden koulu fått vänja sig vid att skollunchen inte längre är lika god som tidigare. Rektorerna Kasper Nyberg och Jorma Joki-Korpela är ledsna. Över att eleverna inte äter sig mätta på riktig, näringsrik mat och att den energi som lagts ner på att speciellt tonårsbarnen ska välja skollunchen, går till spillo. 

– Det största problemet är att hela matkulturen raseras. Vi har jobbat hårt för att få eleverna att äta skolmaten och jag vågar påstå att så gott som alla av de äldre eleverna åt skollunchen i fjol, säger Joki-Korpela.

Joki-Korpela hänvisar till skolhälsoundersökningarna som visar att elever i de högre klasserna allt för ofta skippar skollunchen. I stället ersätter de maten med mellanmål av varierande slag. Joki-Korpela säger att man har lyckats hålla eleverna i skolan tack vare att den mat som levererades från köket i Söderkulla skolcentrum föll eleverna i smaken.

I Salpar skola har rektor Kasper Nyberg kunnat notera en klar försämring beträffande skollunchen. Maten är inte längre lika god som tidigare. Den ser inte heller lika aptitlig ut.

– Själv är jag orolig över de elever som ätit den enda ordentliga måltiden för dagen i skolan. Nu får de inte ens den.