Flyktingfrågan fick sannfinländarna på fötter

Efter fyra år av stiltje blixtrade det till i det tvåmanstarka sannfinländska fullmäktigeledet i Sibbo.

En lång rad av motioner avhandlades under måndagskvällen, vilket sällan brukar leda till någon längre debatt. Men eftersom kommunalvalet närmar sig med stormsteg, hade många ledamöter ett stor behov av att ventilera både smått och stort.

När turen kom till en motion om att Sibbo borde utreda möjligheterna att ta emot flyktingar nästa år, vaknade sannfinländarnas suppleant Maarit Rope och ordinarie medlemmen Pentti Sittnikow till. Motionen lämnades in i februari av Christel Liljeström, SFP, och 25 andra fullmäktigeledamöter.

Rope ville veta hur mycket det kostar kommunen att ta emot flyktingar. Dessutom oroade hon sig över att det också annars är svårt att få hyra en bostad i Sibbo. Därför menade hon att Sibbo borde utreda om man i stället kunde hjälpa en annan kommun, som redan tar emot flyktingar och har en fungerande organisation.

Sittnikow sade att han inte vill vara en sannfinländare som inte godkänner flyktingar, men att han trots allt oroar sig över vilka kostnaderna blir efter de fyra första åren, som staten står för.

– Vi måste beakta ekonomin och så får man inte fylla de byskolor som töms med flyktingar, ansåg Sittnikow.

Eftersom byggnaderna är i dåligt skick, uppstår kostnader när de renoveras med tanke på de nya invånarnas behov.

Att hyresbostäderna skulle ta slut på grund av att kommunen tar emot flyktingar, trodde inte Eero Seppänen, Vårt gemensamma Sibbo. Han tillade att flyktingarna knappast heller blir en belastning för den kommunala ekonomin, eftersom de antagligen i sinom tid söker sig till orter där de kan umgås med sina landsmän.

Sittnikow kontrade och sade att de i varje fall flyttar till en kommun där de drar nytta av de bidrag som finns.

Clara Lindqvist, VGS, såg för sin del motionen som ett försök att skapa ett mera heterogent samhälle. 

– Det är en bra motion. Och man kan aldrig veta hur mycket en familj kostar kommunen, oberoende varifrån den kommer.

Till slut kunde fullmäktige godkänna styrelsens förslag. Man fortsätter förberedelserna för att Sibbo ska kunna ta emot flyktingar 2014. Slutgiltigt avgörs frågan i samband med budgetbehandlingen om ett drygt år.