Aktia förhandlar om nedskärningar

Aktia inleder samarbetsförhandlingar med 30 anställda. I Östnyland berörs nio personer. Dessutom stänger kontoret i Askola från och med den 1 december.

Regiondirektör Carl Pettersson säger att kontoret i Askola numera får väldigt få besök. De två anställda flyttar därför till kontoret i Borgnäs. Många av de som är kund hos banken i Askola bor inte längre på orten vilket förklarar det låga besökarantalet. Pettersson säger att de omkring 1 000 kunder som berörs av att kontoret stänger, kontaktas personligen.

– I första hand flyttar vi över dessa kundförhållanden till Borgå, men om ett annat kontor passar kunden bättre går det också att välja det.

De samarbetsförhandlingar som Aktia i går meddelade om, berör fyra kontor i Österbotten, back-officefunktioner i Borgå och tre kundjurister, varav två jobbar i Borgå och en i Lovisa. Totalt berörs 30 av bankens anställda, varav nio i Östnyland. Samarbetsförhandlingarna leder till att arbetet omorganiseras och att omkring 15 personer sägs upp.

Förhandlingarna inleds nästa vecka och pågår i sex veckor.

Enligt Pettersson rustar man sig inför framtida utmaningar. Finanskrisen har lett till försämrad lönsamhet och dessutom måste man förbereda sig på de nya regleringar som är på väg för finansbranschen.