Japansk park invigdes

Årets kulturgärning går till stadsträdgårdsmästare Mikko Kaunisto, som nyligen beslutat sig för att stanna kvar i stadens tjänst.

Kaunisto sökte jobbet som parkchef för församlingen i Nurmijärvi och valdes till tjänsten i slutet av augusti. Efter den högtidliga invigningen av den senaste av temaparkerna i Borgå, sade Kaunisto att han har beslutat sig för att stanna.

– Efter att ha fått ett sådant här erkännande så måste jag ju bli kvar, sade han och hänvisade till plaketten som han en stund tidigare fått ta emot.

Konstföreningens ordförande Heikki Oksanen hade nämligen minuterna innan avslöjat att föreningen beslutat ge priset för årets kulturgärning 2012 till stadsträdgårdsmästaren.

I motiveringarna säger föreningen att ingen har kunnat undgå att lägga märke till satsningen på både nya och gamla parker i staden. Under Kaunistos ledning har parkerna utvecklats och trivseln i staden ökat. Men många är också de Borgåbor som kontaktat Kaunisto per e-post eller telefon och helt enkelt bett honom bli kvar. 

Japanskt tema

Den japanska parken ovanför stadsbiblioteket har nyligen färdigställts och invigdes i går. Kaunisto har planerat parken i samråd med landskapsarkitekten Hiroko Kiviranta. Hon tycker att slutresultatet är lyckat.

– Arbetslaget har aldrig varit i Japan och har inte byggt en japansk trädgård tidigare. Men jag tycker att parken passar bra in i stadsbilden i Borgå. Kiviranta menar att den finländska graniten är ett stenslag som mycket väl kan användas i en japansk park.

– Det naturenliga är utmärkande för en japansk trädgård. Man respekterar de existerande elementen, formerna, växterna och inslagen av vatten.

Hiroko Kiviranta säger också att stenen är en naturkraft och att det är viktigt hur den sätter sig i helheten. I den japanska parken är stenarna kantiga, och hon säger att det är så stenarna som finns i bergen ser ut. Gatuavdelningen som står för stenläggningen fick beröm av Kaunisto för ett förstklassigt jobb.

I parken samsas perenner med körsbärsträd, en bonsaitall, japansk magnolia och fujigran. Dessutom har man planterat katsura, en japansk buske som sprider en anisliknande doft.

– Vi har valt körsbärsträd för blommornas skull, säger Kaunisto.

Skulptör Jarmo Vellonen har lånat ut en stenskulptur till parken som heter Asahi; japanska för morgonrodnad.

Nästa projekt

Nu har parkavdelningen kommit i gång med arbetena i Runebergsesplanaden. Växterna som ska planteras är sådana som växte i parken förr. Från bilder på 30-talet har man kunnat se hur bänkarna såg ut och det är sådana bänkar parken ska förses med. Kaunisto säger att största delen av arbetet görs ännu under hösten.