Hilkka Olkinuora är årets Fredrika

Både Hilkka och Hannu Olkinuora var stolta och glada över att Hilkka är årets Fredrika. Hilkka Olkinuora tar emot årets Fredrika Runeberg-stipendium i Borgå i dag på eftermiddagen.

Maken Hannu Olkinuora avled i torsdags, 62 år gammal efter en kort tids sjukdom.

– Ännu för några dagar sedan hade de skämtat om att Hilkka är Hannus Fredrika då hon skötte ruljangsen hemma när Hannu var sjuk. Hon valde att komma på söndagens fest för att hon behöver positiva saker att se fram emot och sade att det här var en sådan sak, berättar Wivan Nygård-Fagerudd, ordförande för priskommittén. 

Nygård-Fagerudd säger att Hilkka inte vill att fokus ska ligga på den sorg som har drabbat henne utan på utmärkelsen.

– Hilkka berättade att Hannu var stolt och glad över att hon fick utmärkelsen. Hennes författarskap handlar om att hantera sorg, och därför är det värdefullt att få ge henne det här priset nu när hon själv befinner sig mitt i sorgen, säger Nygård-Fagerudd.

Brinner för rättvisa

Journalisten, prästen och författaren Hilkka Olkinuora får priset för sitt mångsidiga och målmedvetna arbete i samhällsmoderlig anda.

– Fredrika Runeberg sägs vara landets första kvinnliga journalist och i år går hennes pris till en skrivande kvinna i modern tid, sade Nygård-Fagerudd när prismotiveringen lästes upp i Helsingfors på fredagen, i Hilkka Olkinuoras frånvaro.I prismotiveringen sägs det att Hilkka Olkinuora har profilerat sig som en mångsidig tänkare och skribent som lyfter upp mjuka värden och manar till medmänsklighet och omsorg i en alltmer komplex omvärld. Hennes ödmjukhet, varma personlighet och engagemang för människornas välmående genomsyrar hennes arbete och hon har en förmåga att konkretisera också svåra saker.

– Just det att finnas till hands och se vad människor behöver har genomsyrat hennes verksamhet, säger Nygård-Fagerudd.

Priset, som alltid delas ut den 2 september på Fredrika Runebergs födelsedag i Runebergs hem i Borgå, har delats ut sedan år 1987. Tidigare pristagare är bland andra Märta Tikkanen, Eva Biaudet, Mirjam Kalland och Astrid Thors. (FNB–SPT/Heidi Hakala)