Första Vessöborna kan surfa snabbt

Invånarna i tre byar på Vessö kan under hösten koppla upp sig till det optiska fibernätet.

I fjol höstas inleddes arbetet med att dra fiberkabel på norra Vessö. Nu fungerar den första stomlinjen mellan Kroksnäs och föreningslokalen Svenskborg och dessutom har man kommit en bit på väg mot Hommanäs. Hushåll och företag i Kroksnäs, Brattnäs och Hummelsund kan koppla upp sig. Arbetet med att dra kabel till de övriga byarna längre söderut fortsätter nästa år och 2014. Under hösten dras stomlinjen från Svenskborg via Nygård mot Kurböle. Vessönet har en överföringskapacitet på 100 Mbit/s. Det är nästan 100 gånger mera än vad öbor, företagare verksamma på ön och sommargäster är vana vid.

Pamela Westerlund, som är en av initiativtagarna, demonstrerar nöjt den nya och snabbare nätförbindelsen.

– Tidigare kunde man inte ladda ner en film, men nu ska jag se på film på veckoslutet. Att ladda ner en bild tog också lång tid.

Westerlund tycker att Finland håller på att förvandlas till ett u-land när det gäller nätförbindelser. Att satsa på trådlöst nätverk är ohållbart, framhåller Westerlund. Det trådlösa nätverket har en begränsad kapacitet och kan inte konkurrera med optisk fiber.

Projektet finansieras med skärgårdspengar och stöd från NTM-centralen samt egen finansiering. I morgon kväll bjuder andelslaget till officiell invigning på Svenskborg. Programmet börjar klockan 17.30. Då förevisar man hur det snabba, optiska fibernätet fungerar i praktiken och vilka möjligheter som öppnar sig för den som ansluter sig.

Andelslaget har för närvarande 60 medlemmar och räknar med att nästan lika många nya medlemmar ansluter sig före 2022.