Hoppet inte ute för eftis i Gumbo

Ett nytt försök görs att ordna med eftermiddagsvård för barn i Gumbostrands skola.

När höstterminen inleddes betydde det att de ettor och tvåor som behövde eftermiddagsvård fick åka buss till Söderkulla skola för att delta i eftisverksamheten där. Det stötte på flera svårigheter, med väntan på bussen och en utdragen bussresa. Barnen hann inte nödvändigtvis vara på eftis särskilt länge förrän de blev hämtade.

Svenska utbildningssektionen diskuterade problemet på måndagskvällen och ordförande Johan Isaksson, SFP, säger att man efter många om och men kom fram till att försöka ordna med eftermiddagsvården i Gumbo. Förutsättningen är att utgifter och intäkter möts och att tillräckligt många barn anmäler sig.

– Vi kan inte erbjuda eftis i Söderkulla för barnen. Tanken var inte dålig men det fungerar inte rent praktiskt med transporter och en halv timme i bussen.

Isaksson menar att det inte går att erbjuda en tjänst som ingen kan eller vill utnyttja. Föräldrarna till barn i Gumbostrands skola tog bort sina barn från eftiset i Söderkulla och har efter det försökt ordna med vården på olika sätt.

I går kväll samlades föräldrarna till ett möte och ordföranden för Hem och Skola i Gumbostrand, Christel Stenius, säger att man dessutom har kontaktat alla familjer med barn i ettan och tvåan per e-post för att be dem meddela om vårdbehovet. Stenius menar att eftiset inte behöver hålla öppet 25 timmar i veckan. Man räknar med att 17,5 timmar per vecka är tillräckligt. Då borde intäkterna räcka till för att täcka utgifterna för en anställd. Intresserade eftisledare finns, men eftersom verksamheten, om den återupptas, kommer att ordnas i kommunens regi, måste jobbet ledigförklaras i normal ordning.

I november i fjol sade den loka Hem och Skola-föreningen upp avtalet gällande eftermiddagsvården som hade tecknats med kommunen. Stenius säger att det blev för jobbigt för föräldrarna att driva verksamheten med allt vad det innebär; arbetsavtal skulle skrivas, löner betalas ut och när ledaren insjuknade skulle någon med kort varsel kallas in, annars måste eftis ställas in den dagen.

Christel Stenius betonar att Hem och Skola anser det vara viktigt att eftermiddagsvården ordnas i den egna skolan, i hembyn. Det här är dessutom ett sätt att kämpa för skolans existens.

I juni beslöt utbildningssektionen att kommunen ordnar med eftermiddagsvård i Söderkulla, Box, Kyrkoby och Södra Paipis skolor, och att vården sköts via köpavtal i Borgby och Salpar skolor.