Östnylänningar får frågor om hälsan

Ett kuvert innehållande frågor om den egna hälsan ramlar ner i brevlådan hos 3 000 slumpmässigt utvalda östnylänningar endera dagen.

Institutet för hälsa och välfärd utför en regional undersökning bland totalt 20 000 invånare i södra Finland. Sibbo, Borgå, Lovisa och Askola ingår i undersökningen, liksom även Esbo, Vanda och kommuner i Södra Karelen. Eftersom Lappträsk köper vårdtjänster från Lovisa, omfattas kommunen av undersökningen.Undersökningen fokuserar på invånare i tre olika åldersgrupper; 20-54 år, 55-74 år och över 75 år. Frågorna är åldersanpassade och kan besvaras antingen skriftligt eller på webben.

Social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme i Borgå säger att man via undersökningen kommer att få svar på sådana frågor som annars förblir obesvarade. Frågorna är många och berör både hälsan, matvanorna och livsstilen överlag. Använder du flytväst när du sitter i båten, har du hjälm när du cyklar och spänner du fast säkerhetsbältet när du åker bil? Och hur är det med konditionen? Klarar du av att springa 100 meter, hur många timmar per dag sitter du stilla? Och aktiviteten överlag; röstade du i senaste kommunalval, är du aktiv i någon förening eller organisation och hur fungerar det på jobbet?

Texten är finstilt och det kan vara svårt för många äldre att plöja i genom formuläret, men utvecklingschef Päivi Mäkimartti säger att personalen inom hemvården har fått information om att en del invånare med största sannolikhet kommer att nås av brevet. Hemvårdarna är därför beredda att hjälpa till med att besvara frågorna.

Redan i slutet av året kommer de preliminära svaren och nästa år är en mer ingående rapport att vänta. Institutet för hälsa och välfärd ska därefter utvidga undersökningen att omfatta totalt 150 000 finländare runt om i landet. Undersökningen utförs huvudsakligen 2013 och 2014.

Utifrån svaren på undersökningen kan kommunerna utveckla servicen i rätt riktning. Dessutom väntar personalen inom social- och hälsovården spänt på vilka kommunvisa skillnader som avslöjas.