Den akuta tandvården till Helsingfors

ÖSTNYLAND. Från och med måndagen den 3 september kommer östnylänningarnas tandläkarjour på kvällar och veckoslut att skötas av den privata Oma Hammaslääkärisi vid Esplanaden i Helsingfors. 

– Vi har velat förenhetliga jouren, säger övertandläkare Sari Holmberg i Borgå.

Jouren är gemensam för en stor del av de nyländska kommunerna. Det betyder att Sibbo- Borgå-, Lovisa och Lappträskbor får åka till huvudstaden om de behöver akut tandvård på kvällar mellan klockan 16 och 21 samt på veckoslut och helgdagar mellan klockan 9 och 21.

Samtidigt försvinner också praxisen med att man måste få en remiss av läkarjouren för att få akut tandvård. I stället är det från och med den första måndagen i september patienten ensam eller i samråd med personalen på Oma Hammaslääkärisi som bedömer behovet av jourvård.

– Man kan få vård för sådan tandvärk eller olycka som inte kan vänta till tjänstetid, säger Holmberg.

Till den kategorin hör värk som är så svår att värkmedicin inte hjälper samt olycksfall som kräver första hjälp. En sprucken tand eller till exempel en gungande mjölktand är inte en tillräcklig orsak för att man automatiskt skall söka sig till jouren. Om värken är olidlig eller om man dessutom har svullnad och feber kan det däremot vara en tillräckligt stor orsak att få hjälp av jouren.

Patienter som missbedömer sitt behov av tandvård kan få stå för räkningen själva. Resan till och från Helsingfors kan man söka ersättning till hos FPA.

Telefonnumret till Oma Hammaslääkärisi är 010 273 8005. Tidsbeställningen öppnar en timme före jourtiden.