Åklagaren tar upp fallet med den sena ambulansen

BORGÅ. Fallet med strokepatienten som fick vänta i tre timmar och tio minuter på ambulans trots att han var medvetslös blir nu ett fall för åklagare och polis. Man vill reda ut vad som egentligen hände och om det skedde något fel i nödcentralens eller ambulanspersonalens handlande.

Den 83-åriga mannen förlorade medvetandet hemma i slutet av juli och dog elva dagar senare på sjukhus till följd av en omfattande hjärnblödning. Fallets offentlighet har fått åklagaren att reagera.

– Om man hör om någonting som låter konstigt så finns de anledning att utreda vad som verkligen har skett, säger häradsåklagare Jukka Haavisto vid åklagarämbetet i östra Nyland.

Som bäst håller polisen på att samla in material, det vill säga ambulansernas körlistor, samtalen till nödcentralen och andra dokument som kan belysa varför ambulansen tog så lång tid på sig trots flera samtal till nödcentralen och löften därifrån om ambulans. Efter att ha gått igenom materialet skall polisen besluta om det finns orsak att gå vidare med fallet. Beslut om en eventuell förundersökning tas troligen i slutet av nästa vecka.

– Som tur är handlar det om myndigheter som har allting dokumenterat, säger Haavisto.

I utredningen kommer man att undersöka om man följt social- och hälsovårdsministeriets rekommendationer. 

– Riskbedömningen görs alltid enligt samma modell. I kritiska fall skickas ambulansen genast, säger Marian Ahlskog-Karhu som ansvarar för den prehospitala sjukvården vid Borgå sjukhus.

Hon ansvarar med andra ord för ambulansernas verksamhet inom den nya ambulansorganisationen som startade vid årsskiftet och som administreras av Borgå sjukhus.

Den strokedrabbade patienten fick vänta i över tre timmar på hjälp trots att han låg stilla och tyst med ögonen slutna och trots att has fru ringde upp nödcentralen på nytt och skyndade på ambulansen.

Ahlskog-Karhu kan inte kommentera det aktuella fallet men hon menar att om en patient är medvetslös så borde denna inte ha klassificerats som ett mindre akut fall, vilket med tanke på väntetiden troligen var fallet.