Rymmarkor räddades ur ån

BORGÅ. Två kor räddades ur en besvärlig knipa på torsdagsmorgonen.

Korna hade lyckats rymma från Kallola gård och tagit sig ned till Borgå å. Ån var inget hinder för dem utan duon gick i vattnet och började simma över mot Saxby.
Men i mitten av ån, i vasskanten, fastnade korna. Om åbottnen varit hård hade de kunnat gå vidare utan problem. Men klövarna sjönk in i den mjuka leran och korna satt vardera fast i den upp till magen.
Räddningsverket fick ta sig en liten funderare med gårdsägaren innan räddningsoperationen kom i gång; ett motsvarande uppdrag hade de inte råkat ut för tidigare. 
Brandmännen körde med båt ut ett långt rep till de nödställda korna. Repet bands fast i kornas horn och sedan drogs de sakta och försiktigt loss ur gyttjan med en av gårdens traktorer. När gyttjan väl släppte greppet fortsatte korna sin simtur, men nu styrdes de med hjälp av repet till rätt sida av ån.
– Korna satt fast i gyttjan ungefär en timme. Den ena verkade trött, den vilade tio minuter då den kommit upp på stranden, men den andra gick genast vidare, berättade överbrandman Robert Blomqvist efter den lyckade räddningen.