Den som har råd får vård

På familjepunkten i Borgå har man under sina nio verksamhetsår sett attityderna till psykoterapi gå mot det bättre. Men pengar och samhällsklass styr fortfarande vem som kan söka vård.

– Vårt motto är att folk lätt ska kunna komma hit och snabbt få tider, säger psykoterapeut Kristina Rosenberg. Vi försöker erbjuda kunderna en tid inom en vecka.

Rosenberg jobbar tillsammans med psykoterapeut Minnamaija Mattila vid Familjepunkten i Borgå. Vid punkten erbjuds individuell-, par-, och familjeterapi. Verksamheten körde i gång för nio år sedan och psykoterapeuterna har sett både branschen och attityderna mot terapin utvecklas.–

Jag tror det inte är så skamligt att söka vård längre, säger Rosenberg. Mina patienter är friskare då de kommer hit, det söker hjälp tidigare i ett tidigare skede. Tanken på att terapi skulle vara en evig process har också förändrats. Man går inte hos en terapeut livet ut, utan bara en viss tid tills man fått de verktyg man behöver för att klara av sina problem. 

Mattila säger att det under de två senaste åren blivit vanligt för par att gå på terapi i samband med skilsmässa.

– Människor undrar hur de ska tala med barnen om skilsmässan och hur de ska bete sig mot barnen.

Klassbunden vård

Medan köerna till stadens familjerådgivning är månadslånga har Familjepunkten varje år cykliska patientsvackor. Den största orsaken är troligtvis priset. En terapisession på 45 minuter går lös på drygt 60 euro.

– Vi har patienter ur alla samhällsklasser, men de flesta klienterna hör till medelklassen, säger Mattila. De som har mer pengar kan besöka oss mer ofta och på så sätt tillfriskna snabbare.

– Personer med högre utbildade har lättare för att söka vår, säger Rosenberg.Vi har få pensionärer här, pensionen är ofta inte så hög och man väljer att lägga den på något annat. Flera gånger i månaden får vi samtal av personer som frågar hur de ska göra, eftersom de inte har råd att gå hos oss och köerna till den offentliga sidan är så långa. 

Läs mer i torsdagens Bbl.