Brist på hyresbostäder

Bristen på hyresbostäder i Borgå verkar vara ett evighetsproblem.

Bostadsförmedlare Raimo Hirvonen är pessimistisk. I och med skolstarten är efterfrågan på hyresbostäder för tillfället stor, samtidigt som det är tunnsått med lägenheter.

– Bostadsläget i Borgå har sett likadant ut i många år och är ett evigt problem. Det byggs inte nya hyresbostäder, de flesta hyreslägenheterna finns fortfarande i hus byggda på 60- och 70-talet.

Hirvonen säger att det främst är brist på enrummare och större familjelägenheter. Under de sjutton senaste åren har han endast haft en handfull familjelägenheter till uthyrning.

Staden gör sitt bästa

Borgå stads bostadschef Ulf Backman säger att det i princip endast ligger ett moraliskt ansvar på staden att se till att det finns hyreslägenheter. Staden försöker ändå göra vad som göras kan.

– Genom vårt dotterbolag A-bolaget försöker vi skapa nya lägenheter. Staden har erbjudit tomter till de firmor som velat bygga bostäder, men intresset är litet. Det är helt enkelt inte så hemskt attraktivt att bygga hyresbostäder, byggbranschen förtjänar pengar på annat håll.

Backman säger att flera planer på byggprojekt fallerat, av olika orsaker.

– Ett projekt föll på ett besvär från grannarna. Flera andra har fått avslag från Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, Ara, på grund av priset. Ara har inte godkänt kostnaderna utan vill att vi ska bygga billigare hus, billigare än de som byggs i till exempel Helsingfors och Sibbo. Fastän löne- och materialkostnaderna är lika höga i Borgå. Det finns nya projekt på ritbordet, vi väntar med spänning på hur det går.

Läs mer i tisdagens BBL.