Krögare vill inte ge upp rabatter

Slopa rabatterna på alkohol i restauranger, säger inrikesminister Päivi Räsänen. Fel sätt att minska på alkoholanvändningen, tycker krögare i Borgå.

Inrikesminister Päivi Räsänen vill förbjuda alkoholrabatter på restauranger. Enligt Räsänen lockar alkoholrabatter som ges åt stamkunder och studerande människor att dricka mera. I Borgå motsätter sig krögarna förslaget, medan personal i hälsovårdsbranschen välkomnar det. 

– Restaurangbranschen är redan väldigt kontrollera, säger Jani Hernesniemi vid Seurahovi night. Krögarna är kunniga och alkoholförsäljningen sker i en kontrollerad omgivning. Största delen av alkoholen säljs dessutom inte på restauranger utan i affärer.

Seurahovi night erbjuder stamkunder rabatterat pris på mat, inträde och alkohol. Studerande får också köpa alkohol till lägre pris.

Tummen upp för förslaget

Personalen vid missbrukarkliniken i Borgå hoppas å sin sida att Räsänens förslag går igenom.

– Det är oerhört att alkohol säljs till rabatterat pris, säger sjukskötare Marjut Saario på kliniken. Det är ett sätt att locka unga till att dricka mera, speciellt studerande.

Saario anser att förslaget inte är ogrundat, fastän det är svårt att avgöra om det skulle minska på alkoholanvändningen.

– Frågor som berör alkohol är svåra och det finns ingen bra lösning. Vill folk dricka gör de det, oberoende av priset. Höjer man priserna söker sig folk till Estland.

Läs mer i tisdagens Bbl.