Färgstarka tavlor på konstutställning

Tavlor som ur en fantasivärld i Galleri Daisys nya utställning.

– Jag vill att människor som ser mina tavlor själva ska hitta på en historia bakom tavlan. När jag ser mina tavlor har jag alltid en bild av vad de handlar om, men tittarna behöver inte ha samma idé som jag.

Så säger Anne Leppänen, en av konstnärerna som står för utställningen Puutarhan villitysviikot, på svenska ungefär galna veckor i trädgården. Tillsammans med konstnären Tarja Pietilä har de satt ihop en utställning där trädgård och växtlighet är det genomgående temat.

– Vi har båda studerat på samma konstinstitut, Tarja blev färdig ett år före mig. Idén till utställningen föddes då vi upptäckte att vi båda två gillar att måla samma motiv.

Utställningen är kvinnornas första gemensamma, men båda har haft andra utställningar på olika håll.

Lika med ändå olika

Alla tavlor är målade med oljefärger eller en blandning av akryl och olja. Vid en första anblick ser deras verk rätt likadana ut. Båda konstnärerna använder sig av starka färger och motiven består mest av blommor och växter. De använder en liknande teknik, lager med färg på lager med färg. Men trots det finns det klara skillnader i kvinnornas stil att måla på.

– Jag utgår från något i min fantasi, säger Leppänen. Försöker hitta olika nya former som sedan långsamt växer och bildar en helhet. Som till exempel en skog. Olika färgkombinationer är viktigt för mig. Fantasymotiv och palmer har blivit något som återkommer i mina verk. Den som ser mina tavlor ska kunna lösgöra sig från vardagen.

 Hon säger att Pietilä mera utgår från något hon observerat och sedan målar ner. Pietilä jobbar inom IT-branschen och hämtar enligt Leppänen inspiration och kraft från naturen. 

Skillnaderna i stilarna bidrar till att göra utställningen mer intressant och omväxlande. Tack vare de starka färgerna som förekommer i bådas tavlor bildar verken ändå en vacker helhet.

Utställningen pågår på Galleri Daisy fram till 27.7.