Seniorer flyttar in

Borgå A-bostäders eftertraktade seniorlägenheter är inflyttningsklara.

– Jag fick en rullator i dag. Så nu gäller det att lära sig att gå med den. Jag har tränat, har gått från köket till sovrummet och tillbaka.

Det säger Kirsti Jussila som nyss anlänt till sitt nya hem, tillsammans med katten Lilu. Hon är en av de 170 sökande som fått en lägenhet i Borgå A-bostäders nybyggda hus för seniorer. För Jussila kom flytten från Fredsgatan inte en dag för tidigt.

– Jag bodde på första våningen, men var ändå tvungen att gå upp för femton trappsteg för att komma till min bostad. Jag rörde mig inte mycket, bara då jag förde ut soporna.

Efterfrågan ändrade på planerna

– Först var det meningen att både seniorer och yngre människor skulle bo i huset, säger Teppo Riski, fastighetschef vid Borgå A-bostäder. 

– Men efterfrågan på seniorbostäder visade sig vara så stor att vi ändrade planerna. Nu är det bara seniorer som bor i huset.

För att få bo i de trettio bostäderna är invånarna tvungna att uppfylla vissa kriterier som A-bostäder lagt upp. Kraven gäller bland annat ålder och möjlighet att röra sig i sitt tidigare hus.

Läs mer i lördagens Bbl.