Jordgubbarna mognar långsamt

Den kalla våren och sommaren har lett till att jordgubbsskörden i år är ungefär en vecka försenad.

BORGÅ.

– I tisdags smakade jag på den första jordgubben, säger Peter Boije af Gennäs vid Illby gård. Det växer kart på våra plantor, men jordgubbarna har inte börjat mogna än.

Vanligtvis är jordgubbarna på Illby gård redo att plockas ungefär den första veckan i juli. I år får man vänta en vecka till, tror Boije af Gennäs.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Regn och kyla har gjort att plantorna i år har blommat länge. Vilket i sin tur betyder att skördeperioden blir lång.

– Om det är varmt då plantorna blommar blir skördeperioden kortare. I år borde vi få en lång skördeperiod, om inte temperaturen stiger väldigt mycket plötsligt.

En lång skördeperiod innebär också goda nyheter för kunderna, eftersom det då inte uppstår pristoppar. 

30 000 nya plantor

Med jämna mellanrum ska plantorna förnyas. En jordgubbsplanta ger ordentlig skörd i ungefär fem år och odlar man samma gröda för länge på ett visst ställe kan det bli problem med sjukdomar. På Illby gård håller man på tillfället på med att plantera 30 000 nya plantor på ett en hektar stort område - för hand. Ett jobb som beräknas ta tre veckor. 

– Just nu är vi sju som planterar nya plantor. Nästa vecka ska vi bli lite fler. Det är främst ungdomar i de närliggande byarna som jobbar här och tjänar fickpengar. Ett estniskt syskonpar har vi också här, de är väldigt duktiga.

Boije af Gennäs säger att han gärna skulle ha ännu fler anställda, men att det inte alltid är så lätt att hitta arbetskraft.

– Innan skolorna slutar är det nästa omöjligt att hitta någon. Men efter det brukar det gå av sig självt, ryktet sprids genom djungeltelegrafen.

Han uppmanar de som funderar på att plocka jordgubbar att följa med gårdens hemsida.

– Är det mycket människor i rörelse måste vi hålla stängt ibland så att bären hinner mogna.