Lagändring har lett till köer

BORGÅ. Den som vill förnya sitt pass i Borgå bör reservera tillräckligt med tid för att uträtta sitt ärende. Speciellt kring lunchtid.

Långa köer har blivit vardagsmat på polisens tillståndskanslier runtom i landet. Kansliet i Borgå är inget undantag. Den största orsaken är att barn från och med 26.6 har blivit tvungna att ha ett eget pass.

– Vi har haft långa köer dagligen, säger överkommissarie Bengt Rehnlund. Folk är sent ute med att förnya passen. Speciellt vid lunch är det fullt i kansliet.

En orsak till rusningen kan enligt Rehnlund vara att folk inte vetat om lagändringen förrän nu.

– Då medierna för några veckor sen tog upp ämnet växte köerna. Det kanske har funnits brister i informationsgången om ämnet, både internt hos oss och även externt.

Ändringen grundar sig i ett EU-direktiv som utfärdades 2009. Då fick medlemsländerna tre år på sig att gå över till det nya systemet, där alla barn ska ha ett eget pass. 

Överkomlig väntan

Mitt på dagen börjar kön till tillståndskansliet i Borgå växa. Bland dem som väntar finns Ari Vilenius och dottern Tiina. De köar efter ett nytt pass åt dottern, eftersom en resa till Tyskland väntar om knappt två veckor.

– Lite tidigare kunde vi ju ha kontrollerat våra pass. Vi plockade fram dem i går kväll och upptäckte att Tiinas gått ut. När vi kom hit till stationen såg kön ganska oroväckande ut, men det har gått smidigt.

Efter en halv timmes väntan är det familjens tur. Ärendet är skött på några minuter.

På vissa serviceställen i huvudstadsregionen har tidsbeställning blivit obligatoriskt om man vill förnya sitt pass. Ett exempel är Esbo och där är kötiden är flera veckor. Människor har därför börjat söka sig till Borgå för att undvika köer.

– Man får skaffa sitt pass från vilken stad som helst, säger Rehnlund. För tillfället brukar vi ha tiotals kunder dagligen som inte bor i Borgå utan bara kommer hit för att beställa ett nytt pass.

I Borgå är det enligt Rehnlund inte möjligt att beställa tid till att förnya sitt pass.