Åldringsvården i Borgå är vind för våg

BORGÅ. I stället för att släcka bränder hela tiden, men dåligt resultat, borde man ta itu med ett område åt gången och börja med hemvården, tycker äldrerådets ordförande.



Äldrerådets ordförande Björn Sundqvist är inte nöjd med arrangemangen kring servicesedeln, som ingen vill ha, eller flyttningen av åldringar mellan Näse, Johannisberg och Ebbo.
– Båda är exempel på förtvivlade försök att släcka eldsvådor, i stället för att systematiskt hitta lösningar på problemen. Paniklösningar leder ingen vart.
– Och vem skall egentligen sköta de patienter som nu flyttas till Johannisberg och till Ebbo, var finns tilläggspersonalen?
Hårda kriterier
Sundqvist påpekar att man redan från början visste att det inte kommer att finnas några serviceboendeplatser inom stadens egna gränser.
– Samtidigt anslog man en mycket liten summa, bara 120 000 euro, för projektet med servicesedeln. Det ledde till att kriterierna blev väldigt hårda.
– Äldrerådet reagerade genast från början och påpekade att servicesedelexperimentet var en halvfärdig lösning. Först slog man fast att man skulle ha servicesedlar och först därefter började man leta efter serviceproducenter. Det var väntat att experimentet blev en flopp.
Börja med hemvården
Sundqvist anser att man inom åldringsvården i Borgå har börjat i alldeles fel ända.
– I stället borde man ha koncentrerat allt krut på hemvården. Vi har konstaterat att 90 procent av alla som är över 75 år gamla skall bo kvar hemma. Då måste vi också göra det möjligt för dem att bo hemma, genom att erbjuda mer hemvård.
Också inom hemvården erbjuds servicesedlar.
– Men eftersom man där gjorde likadant, först slog fast att man skall ha servicesedlar och först därefter bad lämpliga serviceproducenter anmäla sig, så har vi samma problem.
– Vi har företag i Lappträsk som erbjuder städtjänster och som kan komma hem till åldringar och hjälpa dem att duscha. Men när servicesedeln är värd bara 25 euro så kan man inte förvänta sig att någon skall köra från Lappträsk till Borgå för att duscha en åldring en gång i veckan till det priset.