Nya servicehuset spränger budgetramarna

BORGÅ. Borgå ska själv sköta verksamheten i Johannisbergs nya servicehus. Det betyder att budgetramen för nästa år sprängs.

Jämnare kunde det inte bli när social- och hälsovårdsnämnden röstade om saken på tisdagskvällen. Fem röster för köptjänst och fem för verksamhet i stadens egen regi - ingetdera alternativet för Johannisberg fick alltså överlägset understöd.

Christer Björkstrand (SDP) hörde till dem som sade nej till köptjänst och eftersom han för ordet i nämnden avgjorde han frågan.

– Visst kan stadsstyrelsen utnyttja sin upptagningsrätt men jag tror nog att saken nu är avgjord, säger han.

Plus 130 500 euro

Att driva servicehuset i egen regi kostar staden 5 procent mera än om man utnyttjar köptjänst. Det har tjänstemännen räknat ut.

– Detta har att göra med mervärdesskatten. Staden får återbäring vid köptjänst, förklarar Björkstrand som ändå inte är riktigt övertygad om att egen verksamhet faktiskt är dyrare. Han påpekar också att man nu bättre kan hålla koll på kvaliteten.

Social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme säger att det nästa år från och med september handlar om en extra kostnad på 44 000 euro.

– Räknar vi med hela året är summan cirka 130 500 euro.

Hon konstaterar att den stora utmaningen är kostnadsskillnaden mellan köptjänst och egen verksamhet.

– Som tjänsteman måste jag tänka på pengarna och därför föreslog jag köptjänst.

Budgetramen för social- och hälsosektorn är väldigt stram och Nurme säger att i det här skedet av budgetberedningen har man ännu inte kunnat anpassa sig till ramen.

– Utöver andra överskridningar kommer alltså nu en extra utgift till.

60 nya platser

Det nya servicehuset i Johannisberg får 60 nya platser och Christer Björkstrand konstaterar att de anställda kommer att vara 35-40. Han anser att rekryteringen ska inledas omedelbart.

– Om ett år måste personalen finnas här. En del kommer givetvis från annat håll men också personer som nu jobbar inom stadens andra anstalter och inrättningar är säkert intresserade.

Han framhåller att har Borgå en bra rekrytering och personalpolitik kan staden hävda sig i konkurrensen om arbetskraft.

Han är väldigt glad över det beslut nämnden fattade.

– De enheter som finns och kommer till i Johannisberg utgör en helhet som inte ska splittras. Det är vettigast med egen personal just här.

Social- och hälsovårdsnämnden beslutade också be stadsutvecklingsnämnden om att sätta i gång med en detaljplaneutredning vid Alexandersbågen. Här byggs av allt att döma också ett servicehus i framtiden.

Björkstrand säger att man kanske på detta ställe kan tänka sig köptjänst.

– Det får vi se. Nu får vi erfarenheter från Johannisberg och dem ska vi dra nytta av.