Tvinga fram fusioner är inte bra

Den tidtabell som föreslås ger inte rum för en ordentlig utredning.

Enligt ett PM som Helsingin Sanomat kommit över ska man inleda separata utredningar i syfte att åstadkomma fusioner mellan kommunerna i trakten av Helsingfors, Åbo och Tammerfors. Enligt det förslag som regeringen ska få ta ställning till skulle arbetet inledas i höst.

Därför ska man även i rask takt utse utredningsmän vars uppgift blir att komma med förslag. Utredningsmännen anses nödvändiga eftersom fusioner motsätts i de flesta kommuner.

HS skriver att det i Helsingforsregionen är aktuellt med gränsjusteringar som berör 14 kommuner. Dessutom ska man utreda behovet av en särskild metropollag.

Kommundirektör Mikael Grannas i Sibbo säger att det förslag tjänstemännen kommit med är rationellt, fastän han inte tycker om den metod som valts eftersom den innebär tvång.

– Det blir aldrig bra om man tar till tvång.

På statligt håll anser man att det är avgörande med tanke på hela kommunstrukturreformen hur man lyckas i Helsingfors, Åbo och Tammerfors. Därför blir det än mer intressant att man nu utgår från de här regionerna. Grannas menar att orsaken antagligen är den att man på det här sättet vill få oppositionen att mjukna upp; centern är inte speciellt stark i någon av de tre städerna.

Besked om en dryg vecka

Regeringen tar ställning till hur man ska gå vidare på sin aftonskola i början av juni.

Om regeringen väljer att följa samma linje som de tjänstemän som berett materialet, ska kommunerna under nästa år fatta beslut om fusioner och gränsdragningar. Regeringen strävar fortfarande efter att den nya kommunstrukturlagen ska kunna träda i kraft nästa år.

– Tidtabellen är sådan att det inte finns rum för en seriös utredning, anser Grannas.

Korten på bordet

Riksdagsledamot Mikaela Nylander, SFP, anser att det är viktigt med besked i tid, speciellt som det är kommunalval i höst och kommunreformen måste debatteras inför valet.

– Kommunreformen kommer att gå vidare, genom att förslaget till lag för kommunstrukturen kommer till riksdagen på hösten. Lagen kommer att definiera de centrala kriterierna för hela reformen och är därför oerhört viktig. Modeller för hur social- och hälsovården i framtiden ska arrangeras måste finnas med i lagen eftersom social- och hälsovården utgör en så stor och viktig del av all service, konstaterar Nylander. 

– Det är alltid bättre att gå till val med kalla fakta än med vilda spekulationer. Det är ärligare gentemot väljarna att presentera lagen före valet.