Lasse Mårtenson bjuder upp till seglats

Närheten till vattnet är ett återkommande tema under tre dagar långa Borgå fest, som firas mellan den 8 och 10 juni.

Vesa Ristimäki från företaget Eastway hoppas att festivalen ska bli ett återkommande inslag i Borgå. Att befästa positionerna tar några år och därför eftersträvar man inte ännu i det här skedet konserter som är utsålda till sista plats. Omkring 3 000 besökare under de tre dagarna skulle vara ett gott resultat, och inte alls omöjligt att uppnå.

I år har man velat lägga tyngdpunkten på de lokala förmågorna. Andelslaget Lilit verkar i Konstfabriken och till andelslaget hör en hel rad musiker, varav de flesta bor i Borgå. Därför kommer både Herra Ylppö och A.W. Yrjänä att ställa sig på Konstfabrikens scen. Anssi Kela, Kauko Röyhkä, Mariska och Jarkko Martikainen gör dem sällskap.

A.W.Yrjänä säger att det ska bli trevligt att spela tillsammans med de andra.

 – Det finns låtar som inte fungerar med det egna bandet och nu får man en chans att spela dem.

Herra Ylppö har skrivit en ny låt med tanke på junikvällens konsert och den är inte riktigt färdig än. Han och Yrjänä ska finslipa den tillsammans.

Konserten fredagen den 8 juni i Konstfabriken börjar klockan 20.

Den som föredrar en konsert under högtidligare former kan söka sig till Domkyrkan samma kväll klockan 18. Mezzosopranen Monica Groop ger en konsert under rubriken Purjein kuutamolla och hon framför verk av bland annat Toivo Kuula och Sibelius.

Dagen därpå, på samma plats, vid samma tidpunkt, uppträder operasångaren Jaakko Ryhänen. Han framför bland annat verk av Oskari Merikanto.

På lördagskvällen stiger Lasse Mårtenson upp på Konstfabrikens scen och bänkar sig bakom flygeln. Han inspekterade instrumentet i går och besiktningen utföll till hans belåtenhet.

– Borgå kan jämföras med Rom. Alla vägar leder hit och därför har jag tänkt ta med mig publiken på en seglats längs den finländska sydkusten. Vi startar i Sordavala, eftersom min mamma kom därifrån, och så seglar vi längs Finska vikens kust.

Utöver Lasse Mårtenson kliver även Barbara Helsingius och Jukka Kuoppamäki upp på scenen.

Konserten lördagen den 9 juni börjar klockan 20 i Konstfabriken.På söndag ordnas två barnkonserter, även de i Konstfabriken. Först ut är den finska versionen. Pentti Rasinkangas ja Ohilyönti-orkesteri spelar klockan 13 och två timmar senare ges Pentti Russinkaka och lata ankorna.

Den tre dagar långa festivalen kulminerar på söndagskvällen. Då kommer Chisu, som är ute på turné, till Borgå. Konserten den 10 juni börjar klockan 20.