Vinnande bilden kom till av misstag

I tävlingen om den bästa förstasidan hade Tidningarnas Förbund inga svårigheter att utse en vinnare  

I år går priset i klassen för tidningar med en upplaga på maximalt 12 000 exemplar till Borgåbladets fotograf, Kristoffer Åberg, för bilden på årets luciatrio. Bilden publicerades på tidningens förstasida den 13 december och på bilden har tärnorna Sofie Törnblom och Maija Pullinen precis blåst ut ljusen i lucia Sofia Sigfrids krona.

– Egentligen är bilden resultatet av ett misstag, säger Kristoffer Åberg, som redan hade en klar plan för hur luciabilden 2012 skulle se ut.

Den ursprungliga idén gick inte att förverkliga och det var först när luciapappan Kent Blomqvist blåste ut ljusen i kronan, vilket Kristoffer också fotograferade, som han såg hur röken ringlade sig mot den mörka bakgrunden. Därför fick Sofia Sigfrids ta på sig kronan en gång till, man tände ljusen och därefter fick tärnorna blåsa ut dem.

– Jag visste att många skulle reagera negativt på bilden, säger Kristoffer Åberg. Men jag tycker att det är roligt att bilden väckte relativt starka reaktioner, vi hade insändare både för och emot. Då funderar man kanske också mer över det här med lucia.

På Tidningarnas Förbund konstaterar man att det var en enkel match att utse vinnaren i kategorin Årets förstasida för små tidningar med en upplaga på maximalt 12 000 exemplar.

I motiveringarna säger juryn så här: Sidan saknar rubrik. Det är inte ofta man vågar ta till den här lösningen. Det här är den nya tidens lucia, en lucia med släckta lyktor. Flickan ler ett finurligt leende, det syns tydligt att man har roligt när bilden tas. Till en början fångar bilden blicken och verkar konservativ, men när man tänker efter, är det här ett modigt fotografi. Hela sidan är i balans.

Fotograferingen skedde för första gången på kulturhuset Grands scen, och det visade sig vara en fungerande miljö. Åberg använde studioblixtar och säger att det i sådana situationer är viktigt att ha ett tillräckligt stort utrymme till sitt förfogande. Om det är för trångt reflekteras ljuset, speciellt om också väggarna är ljusa. 

Kristoffer Åberg tar emot priset i dag i Villmanstrand i samband med ett seminarium som Tidningarnas Förbund ordnar.