Avfallsbolag planerar fusion

Östra Nylands Avfallsservice och det västnyländska Rosk'n Roll utreder en fusion.

Avfallsbolagen ägs av kommunerna och deras styrelser för nu fram tanken på en fusion.

– Det finns många faktorer som bidrar till att öka osäkerheten inom avfallsservicen. Genom att bilda en större enhet kan man bevara kostnadseffektiviteten, säger vd:n för Östra Nylands Avfallsservice Juha-Heikki Tanskanen. 

En fusion skulle ge större verksamhetsfrihet samtidigt som man kan uppnå besparingar. Dessutom minskar riskerna. Det blir lättare att utveckla servicen och genom att koncentrera behandlingen av avfallet ökar effektiviteten.

Om fusionen blir verklighet skulle det östnyländska bolaget få en möjlighet att utnyttja avfallsförbränningsverket i Vanda, via den kvot som Rosk'n Roll har.Östra Nylands Avfallsservice har en egen kvot i motsvarande anläggning i Kotka, men den blir otillräcklig i samma ögonblick som det blir förbjudet att dumpa blandavfall på soptippen. Om soporna kunde transporteras till Vanda skulle transportsträckorna dessutom förkortas.

– Det här handlar om en fusion mellan två välskötta bolag medan tid är, säger Stig Lönnqvist som är vd för det västnyländska bolaget.

Nu får ägarkommunerna bekanta sig med utredningen. I augusti får styrelserna besluta om en eventuell fusion.

Om styrelserna röstar för fusionen, ordnas extraordinära bolagsstämmor i oktober. Det nya bolaget kunde inleda sin verksamhet tidigast i mitten av 2013.