Pappa klagade hos JO om utkomststöd

En pappa i Vårberga klagade i torsdags hos justitieombudsmannen över att behandlingen av utkomststöd drar ut på tiden.

Pappan har en dotter som numera är myndig. Dottern bor hemma, men studerar fortfarande. Den 5 mars lämnade man in en ansökan om utkomststöd eftersom fadern inte längre erhåller något underhållsbidrag eftersom dottern nyss fyllt 18.

– Studiestödet för den som bor hemma är 94 euro och av den summan går 43 euro till bussresor. Kvar blir femtio euro att leva på, säger pappan.

Själv är han pensionerad, får 900 euro i månaden, varav omkring två tredjedelar går till hyra och övriga boendekostnader såsom el. Han tycker att det är skandalöst att beslutet om utkomststöd dröjer. För att fylla kraven i lagen ska beslutet fattas inom sju dagar efter att ansökan lämnats in, förutsatt att alla handlingar som krävs finns med. Enligt pappan har socialen inte kontaktat familjen för att be om kompletteringar och därför utgår han i från att ansökan var i sin ordning. I torsdags, efter att ha väntat på besked i drygt två veckor, gjorde han en anmälan till justitieombudsmannen.

– Det finns många människor som är beroende av utkomststödet. Hur klarar sig sjuka, som behöver livsviktiga mediciner och barnfamiljer om besluten dröjer, undrar pappan.

– Det här är trots allt den allra sista utvägen, vi har inte heller ansökt tidigare.

Ledande socialarbetare Martina Henriksson säger att väntetiden just nu är sju dagar.

– Det varierar från dag till dag, säger hon och tillägger att det ibland drar ut på tiden om ansökningarna hopar sig.

I början av året hade socialen i Borgå många ansökningar att behandla. I det här fallet lämnades ansökan in den 5 mars och beslutet fattades den 19 mars. Beskedet borde därför ha nått familjen vid det här laget.