Hvc-bygget i Nickby tog snöplig vändning

Den nerbantade hälsovårdscentralen i Nickby blir inte billigare, utan lika dyr som den station som planerades från första början.

Fullmäktigeordförande Christel Liljeström är mycket upprörd.

– Det här får inte vara sant, säger hon, välmedveten om de färskaste kostnadskalkylerna. Det här är en fars av stora mått. Vi hade ett förmånligt anbud för drygt ett år sedan men då fanns en politisk majoritet som ville skära ned.

På måndag ska utskottet för teknik och miljö välja entreprenör för tillbyggnaden och saneringen av social- och hälsostationen i Nickby. För att projektet ska kunna avancera krävs att fullmäktige godkänner en kostnadsökning på 3,15 miljoner euro. Problemet är att Sibbo på det här sättet får rejält mycket mindre för pengarna. Att utvidga och renovera hälsocentralen hade enligt den ursprungliga kalkylen kostat 19 miljoner euro. Nu blir det ungefär lika dyrt att bygga den mindre stationen.

Med en rösts marginal beslöt fullmäktige i slutet av november 2010 att den nya hälsocentralen får kosta maximalt 15 miljoner euro.

Blir inte billigare

De anbud som kommunen fått in tyder på en slutsumma kring 18,7 miljoner euro för den nerbantade hälsostationen. Man hade för ungefär samma summa fått en välfungerande central för social- och hälsovården som hade möjliggjort samarbete mellan de olika yrkesgrupperna och svarat för framtidens behov. Dessutom hade renoveringen kunnat starta tidigare.

Men fullmäktigebeslutet innebar att planeringen måste starta om från början och utrymmena krympas. Det var samlingspartiets Juhani Rantala som förde fram förslaget om att banta ner projektet, bland annat med motiveringen att det ekonomiska läget kommer att bidra till att hålla byggkostnaderna nere i flera år framöver. Mot Rantalas förslag röstade SFP, de Gröna och SDP:s Rainer Boman och Kauko Virtanen. Samlingspartiet och Vårt Gemensamma Sibbo, Sannfinländarna och delar av SDP ställde sig bakom det nedbantade förslaget.

– När fullmäktige i sin stora vishet ville ha det så här så måste budgeten hålla, säger Liljeström nu.

Tråkiga följder

Hon är kritisk både till det beslut som fullmäktige fattade och sättet att bereda ärendet. Tjänstemännen fick en budgetram och borde ha hållit sig till den. Fastän ärendet ska behandlas av både utskottet för teknik och miljö och kommunstyrelsen, innan det når fullmäktige, ser Liljeström ingen annan utväg än att beslutsfattarna får en presentation över vad man kan få för 15 miljoner euro.

Liljeström tycker att det är sorgligt att hälsocentralens behov på det här sättet kommer i andra hand. Särskilt som de flesta är medvetna om att nya lokaler behövs. Social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko kan inte göra annat än hoppas på grönt ljus för bygget så som det nu är dimensionerat. Man har i många år lidit av dålig inomhusluft på hälsocentralen, på vintern är det kallt och dragigt och sommartid alldeles för varmt. Dessutom är det trångt. Eftersom huset är byggt på 70-talet är det inte längre särskilt funktionellt.

Kokko säger att det allra värsta alternativet är om bygget läggs på is. Hon tror inte att man kan bygga för en billigare peng om några år, dessutom behövs tilläggsutrymmet när invånarantalet ökar.