Invånarna har värdefull kunskap om nationalparken

Storskogen är en nationalpark som trots sin ringa ålder bjuder Forststyrelsen på flera utmaningar. Fastän beslutet att ge Storskogen nationalparksstatus inte ens är ett år gammalt ännu, har Storskogen redan klättrat upp på sjunde plats om man ser till besökarantalet i landets nationalparker. Specialplanerare Tiina Niikkonen säger att en av utmaningarna är att ta ställning till hur många besökare nationalparken ska serva.

SIBBO. Planen görs upp i samråd med invånarna och de som rör sig i området. Planen ska styra skötseln och användningen av nationalparken under de kommande tio till 15 åren. Meningen är att bevara natur- och kulturvärden för kommande generationer.
I kväll ordnas en invånarträff i Zachrisbacken klockan 18, i morgon samma tid träffas man på Byagården i Hindsby och på torsdag ordnas träffen i
friluftscentret vid Hanaböle träsk.

I dag med början klockan tio kan man dessutom kommentera planen för skötsel och användning, ställa frågor om nationalparken och komma med egna tips på webforumetyhteiso.luontoon.fi, att skriva på svenska går bra. Forststyrelsens experter diskuterar med besökarna och svarar på frågor framtill torsdag klockan 14.

Man vill höra lokalbefolkningens och besökarnas åsikter om var det behövs inkörsporter till parken, var det finns behov av service och nya stigar. Dessutom vill man ha tips om särskilt känsliga områden som inte tål stora besökarskaror. Om det finns meningsskiljaktigheter mellan olika intressegrupper, är man intresserad av att höra mera om dessa, säger specialplanerare Arja Halinen som leder planeringsgruppen. 

Skyddsbiolog Tiina Kanerva jämför Storskogen med ett Nyland i miniatyrformat. I skogarna lever alla arter som påträffas i landskapet, dessutom finns här 80 arter som antingen är utrotningshotade eller nära hotade.
Det brådskar med fler parkeringsplatser men med tanke på framtiden måste det bli möjligt att nå nationalparken med kollektiva transportmedel. Dessutom har bergsbestigare och scouter egna önskemål; de senare vill antagligen övernatta i skogen.
- Men i princip är den här nationalparken avsedd för besökare på dagsutfärd, säger Niikkonen.

Forststyrelsen kommer att skapa ett nätverk av rutter som besökaren kan hålla sig till. Enligt Niikkonen brukar det fungera bra; tillfälliga användare tyr sig helst till trygga rutter - på det sättet kan man förvissa sig om att hitta tillbaks igen. Eftersom det bor många människor i och kring nationalparken, finns där redan ett nät av stigar som bär- och svampplockare har trampat upp. Det kan göra det svårt för den som inte känner sig hemma på området, att välja väg. 
Men på Forststyrelsen tror man att en del av lokalbefolkningen också med tiden väljer de utmärkta rutterna för sina skogutfärder.