Ryssland planerar slutförvaring vid Finska viken

Finlands naturskyddsförbund uttrycker sin oro för de ryska planerna att bygga en slutförvaringsrum för radioaktivt avfall på Finska vikens södra kust.–Jag oroas över att kärnavfallsgraven ligger i Östersjöns omedelbara närhet. Kärnkraftverket i Sosnovyj Bor är inte nödvändigtvis det mest högt utvecklade i världen, vilket väcker frågan om huruvida slutförvaringen planerats enligt de mest rigorösa säkerhetsstandarderna, säger förbundets verksamhetsledare Eero Yrjö-Koskinen.


Slutförvaringsgrottan ska grävas i lerjord. Yrjö-Koskinen undrar om man beaktat risken för naturkatastrofer i planeringen.
Risto Paltemaa, direktören för övervakning av kärnavfall och material på Strålskyddscentralen, ringaktar inte förbundets oro, men säger att Sosnovyj Bor har förutsättning att bygga en enhet som fyller säkerhetskraven.
–Vi har inga exakta uppgifter om planerna, men som helhet sett är lera ett bra material. Eventuella naturkatastrofer måste beaktas i både placeringen och planeringen, säger Paltemaa. FNB